Η Μινώα Ενεργειακή, είναι πάνω από όλα μια κοινότητα αλληλεγγύης, γεγονός που απορρέει από το ίδιο το καταστατικό της ίδρυσης της. Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και οι ενέργειές της υπαγορεύονται από το συλλογικό καλό. Στόχος της είναι η εξάλειψη της ενεργειακής ένδειας και η ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων της Κρήτης στο ενεργειακό δυναμικό του νησιού.

Σε περιόδους δύσκολες όπως αυτές που βιώνει ο τόπος μας τόσο εξαιτίας του σεισμού όσο και εξαιτίας της πανδημίας, το στελεχιακό δυναμικό της Κοινότητας ενεργοποιείται, συσκέφτεται, μελετά και προτείνει μεστές, ρεαλιστικές λύσεις με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Η Επιστημονική Ομάδα της Μινώα Ενεργειακή καταθέτει σειρά προτάσεων με τις άμεσες παρεμβάσεις στη σεισμόπληκτη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Το σχετικό έγγραφο μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ.

2. Το ΔΣ της Μινώα Ενεργειακή αποφάσισε ομόφωνα, ενόψει της κατασκευής του 2ου Φ/Β Σταθμού, να καλύψει για όσο διάστημα απαιτηθεί, τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ενεργειακού συμψηφισμού, σε 30 περίπου ευάλωτες οικογένειες, σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των πληγέντων δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης. Το σχετικό έγγραφο της απόφασης μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ.

3. Η Περιφέρεια Κρήτης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Μινώα Ενεργειακή, προχώρησε σε μία ουσιαστική κίνηση υποστήριξης, προσφέροντας με τη σειρά της δωρεάν ρεύμα με τη μέθοδο του συμψηφισμού, σε 50 ακόμα οικογένειες των σεισμόπληκτων δήμων της Κρήτης. Η απόφαση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Μινώα Ενεργειακή και συγκεκριμένα στο δεύτερο έργο ενεργειακού συμψηφισμού, που πρόκειται να ξεκινήσει η Κοινότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα η Επιστημονική Ομάδα της Μινώα Ενεργειακή επεξεργάζεται θέσεις και προτάσεις για την Ειδική Πολεοδομική Μελέτη για όλο το δήμο Μινώα Πεδιάδας, αλλά και τις εκκρεμούσες πολεοδομικές μελέτες, με έμφαση σε εκείνη του Αρκαλοχωρίου, λόγω των επιπτώσεων του σεισμού, που πρέπει να τις δούμε και σαν ευκαιρία αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα είναι σύντομα διαθέσιμα.

elΕλληνικά