Εκδηλώσεις

Συμμετοχή της Μινώα στη Γεωργική Έκθεση Μεσαράς 2024

Η Μεσαρά, με την αγροτική της παραγωγή, την τουριστική της δραστηριότητα, την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά, ανέκαθεν αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό πόλο στην Κρητική οικονομία και κουλτούρα.

Ο περιορισμός των φυσικών πόρων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ενέργειας, δοκιμάζει τις αντοχές των πολύ δραστήριων κατοίκων της πεδιάδας. Η αιτία όλων αυτών των προβλημάτων είναι κοινή, όπως κοινή είναι και η λύση και σχετίζεται με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε και αξιοποιούμε τους φυσικούς πόρους του τόπου μας

Η Μινώα Ενεργειακή, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, επιδιώκει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και στην διατήρηση της αειφορίας και της ανάπτυξης των περιοχών αυτών.

Ήταν επομένως χαρά μας που για τέσσερις ημέρες βρεθήκαμε κοντά στους ανθρώπους της Μεσαράς συμμετέχοντας στην ομώνυμη Γεωργική Έκθεση. Μέλη του ΔΣ και της Επιστημονικής Ομάδας της Μινώα Ενεργειακής ενημέρωναν τους επισκέπτες για τη δραστηριότητα της Κοινότητας, τα έργα που υλοποιούμε σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους, όπως το CreteValley, που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πρότυπης ενεργειακής κοιλάδας στην Κρήτη, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τεσσάρων περιοχών του νησιού, για τη διαμόρφωση του ενεργειακού μίγματος από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και το LifeLOOP, με στόχο τη δημιουργία συμπράξεων πολιτών και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, για την ενίσχυση των πραγματικών ενεργειακών κοινοτήτων, ευρείας βάσης. Και φυσικά πολύ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Οι κάτοικοι της Μεσαράς, εργατικοί και πολυσχιδείς όπως είναι, πάντοτε αποτελούσαν ένα απαιτητικό κοινό, με πολλές και εξειδικευμένες ερωτήσεις. Έτσι, τα στελέχη της Μινώα Ενεργειακής, με την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση, όχι μόνο ενημέρωναν, αλλά συχνά συμβούλευαν τους ανθρώπους αυτούς, για το πως θα έπρεπε να προχωρήσουν με το θέμα που τους απασχολούσε.

Εις το επανιδείν!

elΕλληνικά