Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα έχει ανοιχτή γραμμή με τους περισσότερους Δήμους της Κρήτης και με την Περιφέρεια Κρήτης. Ήδη οι Δήμοι Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών Αστερουσίων και Βιάννου αποτελούν επίσημα μέλη της Κοινότητας, όπως και η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία είναι ο βασικός μέτοχος.
Ακαδημαϊκοί Φορείς
Η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα επίσης είναι σε τακτική και στενή επικοινωνία με τα δύο Πανεπιστήμια του νησιού που διαθέτουν Τμήματα, Σχολές ή Εργαστήρια σχετικά με το αντικείμενο των ενεργειακών εφαρμογών. Αυτά είναι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Επίσης, η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα διατηρεί στενή σχέση με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας Κρήτης.
Ενεργειακές Κοινότητες
Η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα πρωτοστατεί στην ίδρυση ενός πανελλήνιου συλλογικού οργάνου, το οποίο θα ενώσει και θα εκπροσωπήσει το σύνολο των ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης. Διατηρεί στενές επαφές με τον πρώτο ενεργειακό συνεταιρισμό στη νησιωτική Ελλάδα, πλέον την Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου. Επίσης συμμετέχει ως επίσημο μέλος στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ενεργειακών Κοινοτήτων RESCoop.eu, υποστηρίζοντας παράλληλα τη λειτουργία του νομικού (advocacy) και τεχνικού (technical) τμήματος της Συνομοσπονδίας με τη συμμετοχή μελών της σε αυτά. Επίσης, η Μινώα Ενεργειακή υποστηρίζει νησιωτικούς Δήμους προς την ίδρυση των ενεργειακών κοινοτήτων τους.
Διεθνή Δίκτυα
Η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα έχει ενταχθεί επίσημα στο νησιωτικό δίκτυο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της Unesco, με το οποίο συμμετέχει στην υποβολή προτάσεων σε κοινοτικά προγράμματα. Τέλος βρίσκεται σε στενή επαφή με το ελληνικό τμήμα του δικτύου του Ο.Η.Ε. για τη βιώσιμη ανάπτυξη (United Nations Sustainable Development and Solutions Network).