Της τελετής των εγκαινίων του 2ου έργου ενεργειακού συμψηφισμού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, ακολούθησε η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Κοινότητας, στο φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου της Ιεράς Μητρόπολης στο Αρκαλοχώρι.
Αρχικά, υπερψηφίστηκε η ένταξη των νέων μελών, που πλέον αριθμεί περισσότερα από 760 και εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός της Κοινότητας.
Ακολούθησε λεπτομερής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Μινώα Ενεργειακής κο Γιαννόπουλο για την πορεία υλοποίησης των έργων, τα εμπόδια που θέτει η γραφειοκρατεία και τις ενέργειες των ανθρώπων της Κοινότητας για την υπέρβασή τους.
Πιο συγκεκριμένα, για τους συμμετέχοντες στο 3ο έργο ενεργειακού συμψηφισμού, που έχει κολλήσει εξαιτίας της αδικαιολόγητης απόφασης της ΡΑΕ να μη δέχεται αιτήσεις, για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τη Μινώα Ενεργειακή, προτάθηκε η συμμετοχή τους σε αντίστοιχο έργο ενεργειακού συμψηφισμού, ίδιων χαρακτηριστικών, στην περιοχή της Πελοποννήσου, που έχει λάβει αδειοδότηση και το οποίο πρόκειται να απορροφήσει η Κοινότητά μας.
Έγινε επίσης ενημέρωση για τη διαδικασία συμψηφισμού των σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία, με τη ΔΕΗ να θέτει σύντομα προς χρήση την πλατφόρμα συμψηφισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέλη μας θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το ισοζύγιο της παραγόμενης ενέργειας με την ενέργεια που καταναλώνεται, στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον Πρόεδρο, οι συμμετέχοντες είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είχαν τη δυνατότητα να τοποθετούνται με ερωτήσεις και προτάσεις.
Ακολούθησε σύντομη αλλά περιεκτική ενημέρωση του εμβληματικού έργου που ξεκινά σύντομα, “Crete Valleys”, από το ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας, καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Δημήτρη Κατσαπρακάκη. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 και προβλέπει, μεταξύ των άλλων, την υλοποίηση δικτύων τηλεκλιματισμού που θα τροφοδοτούνται από μονάδα συμπαραγωγής με βιοαέριο και στερεή βιομάζα, στις περιοχές του Οροπεδίου Λασιθίου, της Άρβης και του Αρκαλοχωρίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κοινοπραξία του έργου αριθμοί περισσότερους από 40 εταίρους.
Όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο κος Γιαννόπουλος, τα ερευνητικά αυτά προγράμματα, μαζί με τις διακρίσεις της Κοινότητας και το εκτελεσμένο έργο, ανεβάζουν την αναγνωρισιμότητα της Μινώα Ενεργειακής, και την καθιστούν αξιόπιστο συνομιλητή, ακόμα και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, τα προγράμματα αυτά, εισφέρουν στο ταμείο της Κοινότητας σημαντικά ποσά, από τα οποία αμείβεται η επιστημονική ομάδα. Ποσά που τελικά εκπίπτουν από τα μέλη μας, μιας και δεν χρειάζεται να πληρώνουν για τις μελέτες υλοποίησης των έργων ή για συναφείς επιστημονικές υπηρεσίες που προσφέρουν.
Τέλος, έγινε γνωστή η πρόθεση της Μινώα Ενεργειακής να υλοποιήσει έργα συμψηφισμού αλλά και πώλησης, για την εξασφάλιση της “Ηλιακής Σύνταξης” ή του “Ηλιακού Μισθού”, για τους νεότερους, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενη την πρόσφατη τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Μια τροποποίηση που επιβάλει την ίδρυση δύο νέων, “θυγατρικών” κοινοτήτων, προκειμένου να καρπωθούμε όλα τα οφέλη του νέου νόμου.
Ξεχωριστή στιγμή στη Γενική Συνέλευση ήταν η ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος με το οποίο ζητάμε από τη Πολιτεία, μεταξύ των άλλων ο ενεργειακός χώρος στην Κρήτη να διανεμηθεί εξ ολοκλήρου στους πολίτες και στους φορείς της (αφού βεβαίως ανακληθούν όλες οι παράνομες και καταχρηστικές άδειες που δόθηκαν παλαιότερα) και συγκεκριμένα προτείνεται, τουλάχιστον το 70% αυτού να διανεμηθεί σε ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσης, στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με έδρα την Κρήτη.
Ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος βρίσκεται εδώ
Η Μινώα Ενεργειακή καλεί το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της Κρήτης, τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη (ο οποίος ήδη έχει θετικά ανταποκριθεί), τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλους τους μαζικούς φορείς του νησιού να στηρίξουν φανερά και σθεναρά αυτό το λογικό και αιτιολογημένο αίτημα, ώστε η ενεργειακή μετάβαση στην Κρήτη να πραγματοποιηθεί με δικαιοσύνη και δημοκρατία προς όφελος των πολιτών.