Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Η Κρήτη στην προοπτική της Πράσινης Μετάβασης», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Διοργανωτές το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του πανεπιστημίου και η εκδοτική εταιρεία Water & Waste, με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, του Πράσινου Ταμείου, της ΕΔΕΥΑ, του δικτύου ΦοΔΣΑ, του ΠΑΣΕΠΠΕ και της ΕΕΔΣΑ

Στην ημερίδα, συμπεριλήφθηκαν διακριτά πάνελ συζητήσεων με κεντρικούς ομιλητές τον Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Ιωάννη Ανδρουλάκη, οι οποίοι παρουσίασαν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τη στρατηγική για το Περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Στις ομιλίες τους, αμφότεροι οι εκπρόσωποι του κεντρικού κράτους, αναγνώρισαν τις ιδιαιτερότητες του νησιού, καθώς και το σημαντικό οικοσύστημα καινοτομίας που αναπτύσσεται από την σύζευξη αυτοδιοίκησης, φορέων και επιστημονικής κοινότητας, για την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά καθώς για άλλη μια φορά εξήρε το έργο της Μινώα Ενεργειακή, ενώ τις επιμέρους συζητήσεις συντόνισαν οι εκπρόσωποι των Δήμων Ηρακλείου κ. Καλοκαιρινός, Χερσονήσου κ. Δοξαστάκης, Βιάννου κ. Μπαριτάκης, Γαζίου κ. Μποκέας, καθώς και οι Δήμαρχοι Χανίων κ. Σημανδηράκης και Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης, ως θεσμικοί εκπρόσωποι και με την ιδιότητα που κατέχουν σε καίριες θέσεις διαχείρισης απορριμμάτων και νερού (ΦΟΔΣΑ και ΕΔΕΥΑ αντίστοιχα).

Η Μινώα Ενεργειακή, επιδιώκοντας σταθερά να έχει παρουσία σε όλες τις συζητήσεις που αφορούν την Πράσινη Μετάβαση, την Κυκλική Οικονομία και γενικότερα την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, συμμετείχε με πολλά από τα μέλη της επιστημονικής της ομάδας στην ημερίδα. Στις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους, ανέδειξαν το μείζον θέμα της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει πολλά Ελληνικά νοικοκυριά, το ρόλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων στη δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση, την αξία της Ενέργειας και του Νερού ως ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά, αλλά και τις στρεβλώσεις του νομοθετικού πλαισίου σε ότι αφορά τη διαχείρισή τους.

Η συζήτηση για την Πράσινη Μετάβαση δεν εξαντλείται στο πλαίσιο μιας ημερίδας. Όμως ημερίδες όπως η συγκεκριμένη, με τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αυτοδιοίκησης και των φορέων της, εκπροσώπων της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών, φωτίζουν καλύτερα τις πτυχές του προβλήματος, αναδεικνύουν ευκαιρίες συνεργασίας και θέτουν τη συζήτηση σε ρεαλιστική βάση, προς όφελος των πολιτών, που είναι και ο τελικός στόχος.

en_GBEnglish (UK)