Για ακόμα μία φορά, ο βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ κος Παρασύρης, καταθέτει αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το μείζον θέμα της διάθεσης του ενεργειακού χώρου της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Παρασύρης, υιοθετεί πλήρως τα αιτήματα των φορέων της Κρήτης όπως διατυπώθηκαν στην Ημερίδα της 11ης Ιανουαρίου, τονίζοντας το εύλογο και δίκαιο της αξίωσης, ώστε ο ενεργειακός χώρος του νησιού να διανεμηθεί κατά προτεραιότητα στους πολίτες, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και στις ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσης.

Ευχαριστούμε θερμά τον κο Παρασύρη για τη σταθερή υποστήριξη των αιτημάτων των πολιτών της Κρήτης, αλλά και για τις πολυάριθμες κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις, μέσα από τις οποίες έχει αναδείξει τις στρεβλώσεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, σε ότι αφορά την παραγωγή ενέργειας, τα δίκτυα μεταφοράς και τις ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσης.

Ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς του κου Παρασύρη βρίσκεται στο here

Με χαρά και ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την παραπάνω ενέργεια του πρώην Υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας όπου με την μορφή της αναφοράς, ζητά από τον Υπουργό ενέργειας να “προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την διερεύνηση και την, κατά το καλύτερο δυνατόν, διευθέτηση των προαναφερομένων ζητημάτων”.

Η αναφορά του κ. Αυγενάκη συνοδεύεται με το ψήφισμα της συνάντησης όλων των αντιπροσωπευτικών φορέων της Κρήτης, που είχε ως αποκλειστικό θέμα την “Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη”.

Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε τον Υπουργό και βουλευτή κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ελπίζουμε να συνεχίσει με τον ίδιο θερμό τρόπο να στηρίζει τις προσπάθειες όλων των φορέων της Κρήτης και των πολιτών της για την ουσιαστική συμμετοχή τους στην ενεργειακή μετάβαση με δημοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Η ελεύθερη συμμετοχή στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κρήτης πρέπει να αποτελεί δικαίωμα για τους πολλούς και όχι προνόμιο για τους λίγους και ισχυρούς.

Διαβάστε την αναφορά του κ. Αυγενάκη και το ψήφισμα των φορέων που εμπεριέχει here 

Με ιδιαίτερη χαρά, η Επιστημονική Ομάδα της Μινώα Ενεργειακής, παρέδωσε στο Δήμο Ρεθύμνης και την Τεχνική του Υπηρεσία, ολοκληρωμένη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου της πόλης.

Η μελέτη συνοδεύεται από όλα τα έγγραφα και σχέδια (τεύχη δημοπράτησης) που απαιτούνται για τη δημοπρασία της κατασκευής του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος εκπόνησης της μελέτης καλύπτεται εξολοκλήρου από το έργο LifeLOOP, το οποίο υλοποιεί η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Η Μινώα Ενεργειακή θερμά ευχαριστεί το Δήμο Ρεθύμνης για τη συνδρομή στην υλοποίηση της παρούσας εργασίας, με την παροχή όσων στοιχείων απαιτήθηκαν, αλλά και για την εμπιστοσύνη και την τιμητική συμμετοχή του στην Κοινότητά μας.

Όπως αποδεικνύεται, η συνεργασία Ενεργειακών Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μόνο επωφελής μπορεί να αποδειχθεί για τους πολίτες, τόσο σε ότι αφορά την εξοικονόμηση όσο και και σε ότι αφορά την παραγωγή καθαρής κοινοτικής ενέργειας.

Στόχος της Μινώα Ενεργειακής είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Ενέργεια, όπως η ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, η μείωση του ενεργειακού κόστους των Δήμων και οι υποδομές αποθήκευσης, πάντα με γνώμονα την προστασία του Περιβάλλοντος και τη μεγιστοποίηση του οφέλους των πολιτών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου στοχεύει και η δημιουργία του Γραφείου Ενημέρωσης & Υποστήριξης σε θέματα Ενεργειακής Μετάβασης με στόχο την ενίσχυση των πρωτοβουλιών ανάπτυξης έργων κοινοτικής ενέργειας. Δείτε περισσότερα εδώ: https://minoanenergy.com/info-center/

“Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ), μπορεί να βρεθεί συνομιλητής και διεκδικητής για τη δίκαιη κατανομή του Ενεργειακού Χώρου και τη διασφάλιση του ανθρώπινου αυτού δικαιώματος για όλους τους συμπολίτες μας!”

Με τη δήλωση αυτή, ο κος Ταβερναράκης, πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, πρόσθεσε τη φωνή των μηχανικών του επιμελητηρίου σε εκείνη των πολιτών της Κρήτης, που ζητούν δικαιοσύνη και αξιοκρατία, σε ότι αφορά την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού και των δημόσιων ενεργειακών υποδομών του νησιού μας

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής βρίσκεται here

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε βρείτε την επιστολή του πρώην υπουργού και νυν ευρωβουλευτή, καθηγητή κ. Γιάννη Μανιάτη, με την οποία εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των φορέων της Κρήτης για τη Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση και Κατανομή του Ηλεκτρικού Χώρου στην Κρήτη.

Με λόγο μεστό και επίκαιρο, ο καταξιωμένος και εξαιρετικά έμπειρος στα θέματα της ενέργειας πολιτικός, αναδεικνύει τις διαχρονικές παθογένειες και διατυπώνει τις λύσεις που πρέπει να προκριθούν.

Μεταξύ των άλλων ο κος Μανιάτης αναφέρει:

“….Σήμερα λοιπόν, απέχουμε πολύ από το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου το 42% της παραγωγής ΑΠΕ στην ηλεκτρική ενέργειας προέρχεται από ενεργειακές κοινότητες, αγροτικούς συνεταιρισμούς και μικρές δημοτικές εταιρείες.

Κύριο μέλημα, λοιπόν, της εθνικής πολιτικής θα πρέπει να γίνει η δίκαιη κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στη χώρα συνολικά και ιδιαίτερα στην Κρήτη, με την πλειονότητα αυτού να διατίθεται σε Ενεργειακές Κοινότητες ευρείας βάσης, που θα αποτελούνται από μεγάλο αριθμό απλών πολιτών και τοπικών Οργανισμών των Δήμων και της Περιφέρειας.

Εύχομαι η σημερινή Ημερίδα να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η χώρα μας να αξιοποιήσει πλήρως της δυνατότητες των ευρείας συμμετοχής Ενεργειακών Κοινοτήτων, επιτρέποντάς τους να συμβάλλουν ενεργά, προς όφελος των απλών πολιτών, σε πολλαπλές δραστηριότητες, πέρα από την ηλεκτροπαραγωγή, όπως στις ανακαινίσεις και την ενεργειακή απόδοση, τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας και τη θέρμανση και ψύξη…”

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής βρίσκεται here

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, με την εμπνευσμένη ομιλία του στην εκδήλωση για τη Δίκαιη Κατανομή του Ηλεκτρικού Χώρου στην Κρήτη, έθεσε στο επίκεντρο ένα έργο εθνικής και τοπικής σημασίας: το αντλησιοταμιευτικό έργο στον χείμαρρο Αναποδάρη.

Με όραμα και αποφασιστικότητα, κάλεσε την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Βιάννου και τη Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου έργου, το οποίο μπορεί να προσφέρει ενεργειακή αυτονομία, περιβαλλοντική προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη για τον τόπο και όλη την Κρήτη.

Συγχαίρουμε τον δήμαρχο για τη διορατικότητα και την αφοσίωσή του στη δημιουργία μιας ενεργειακά δίκαιης και βιώσιμης Κρήτης. Με τέτοιες πρωτοβουλίες, ενισχύεται η πίστη μας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει κινητήρια δύναμη αλλαγής και προόδου.

Εμείς, ως Μινώα Ενεργειακή, ανταποκρινόμαστε άμεσα στην πρόσκληση του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, κ. Κεγκέρογλου, για το μεγάλο αντλησιοταμιευτικό έργο στον χείμαρρο Αναποδάρη.

Ο λόγος ύπαρξής μας είναι να προάγουμε την ενεργειακή μετάβαση με δημοκρατία, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μέγιστη συμβολή στην τοπική και περιφερειακή οικονομία.

Το συγκεκριμένο έργο, με τον πολυτομεακό και στρατηγικό του χαρακτήρα, αποτελεί υπόδειγμα αυτών των αρχών, και δηλώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο Μινώα Πεδιάδας, τον Δήμο Βιάννου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επιτυχία του.

Μαζί μπορούμε να φέρουμε στην Κρήτη ένα μέλλον ενεργειακά αυτάρκες, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά ανθεκτικό!


“Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση και Κατανομή του Ηλεκτρικού Χώρου στην Κρήτη”

Για να διαβάσετε τα αιτήματα και να υπογράψετε το ψήφισμα μπορείτε:

α) είτε να σκανάρετε τον ακόλουθο QR code με το κινητό σας

 

 

 

β) είτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://openpetition.eu/!apekritis

 

 

 

 

 

Μια ιστορική στιγμή για την Ενεργειακή Δημοκρατία!

Στην εκδήλωση με θέμα: «Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη», που έγινε το περασμένο Σάββατο 11 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Καθ. Χάρης Δούκας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα: «Καλές Πρακτικές για την Ενέργεια», έκανε μια πολύ τιμητική ανακοίνωση.

Ο Δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος Δήμος της Ελλάδας, εντάσσεται ως μέλος στη ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, τη μεγαλύτερη ενεργειακή κοινότητα της χώρας!

Για εμάς, μια ενεργειακή κοινότητα ευρείας λαϊκής βάσης, με έδρα μια μικρή κωμόπολη, αυτή η απόφαση αποτελεί τεράστια τιμή και μια ισχυρή αναγνώριση της συνεισφοράς μας στη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Με ενότητα, δικαιοσύνη και προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας, η ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα στήριξης για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

Αυτή τη δέσμευση ενίσχυσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος ανακοίνωσε ότι 20 ευάλωτα νοικοκυριά από την πρωτεύουσα θα λαμβάνουν δωρεάν ενέργεια από το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό έργο της Κοινότητάς μας.

Θερμές ευχαριστίες στο Δήμαρχο Αθηναίων, Καθ. Χάρη Δούκα, για τη στήριξή του, τη βαθιά κατανόηση της σημασίας της ενεργειακής δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη στο έργο μας.

Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, και με συνεργασίες σαν κι αυτή, αποδεικνύουμε ότι η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να είναι δίκαιη, συλλογική και επωφελής για όλους. Μαζί χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον, με βιωσιμότητα, αλληλεγγύη και όραμα.

“Θέλω να αναφέρω δύο λέξεις που αφορούν την Ενέργεια. Είναι οι λέξεις Δικαίωμα και Προνόμιο. Ενώ όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ενέργεια, την ίδια στιγμή, κάποιοι λίγοι έχουν προνόμιο στην ενέργεια.

Εμείς σαν Μινώα Ενεργειακή διεκδικούμε το Δικαίωμά μας στην Ενέργεια, το οποίο εξάλλου είναι θεσμοθετημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θέλουμε Προνόμια. Δεν θέλουμε χρηματοδότηση, δεν θέλουμε τη στήριξη κανενός. Θέλουμε απλά να μην εμποδιζόμαστε. Επειδή όμως εμποδιζόμαστε, φτάσαμε εδώ σήμερα να διεκδικούμε μέρος από τον Ενεργειακό Χώρο της Κρήτης.”

Με αυτά τα πολύ εύστοχα λόγια του Χαράλαμπου Γιαννόπουλου, που συμπυκνώνουν την προβληματική υφιστάμενη κατάσταση στο ενεργειακό τοπίο της Κρήτης, έκλεισε η ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη Ημερίδα, για τη Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση και την Κατανομή του Ενεργειακού Χώρου στην Κρήτη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, με πλήθος συμμετεχόντων, εκπροσώπων της αιρετής και δημόσιας διοίκησης, επιστημόνων, επαγγελματιών και φορέων της Κρήτης.

Συνδιοργανωτές της ημερίδας, που έρχεται ως συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2024 και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου WENDY στο οποίο συμμετέχει η Κοινότητά μας, ήταν η Περιφέρεια Κρήτης η Περιφερειακή_Ένωση_Δήμων_Κρήτης, η #Δέσμη_Ενεργειακών_Κοινοτήτων, η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, η Ορόδοξος Ακαδημία και όλα τα επιμελητήρια της Κρήτης.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών, έθεσαν απερίφραστα από την αρχή το πρόβλημα και ανέδειξαν τις δυσκολίες στην πορεία για την ενεργειακή μετάβαση του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κος Αρναουτάκης, αφού εξήρε το παράδειγμα της Μινώα Ενεργειακής και στηλίτευσε την απουσία εκπροσώπου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεσμεύθηκε ότι “δεν θα αφήσουμε την Κρήτη χωρίς να πάρει αυτά που δικαιούται”

Ο κος Καλοκαιρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου, ανέφερε ότι ενώ η Ενεργειακή Δημοκρατία έχει θεσπιστεί καταστατικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα, δεν ισχύει μιας και έχουν εγκατασταθεί συνθήκες ενεργειακής ολιγαρχίας. Και επομένως τίθεται ένα θέμα για τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, πως στέκονται απέναντι σε ρυθμίσεις και νομοθετήματα που εκχωρούν ενεργειακό χώρο σε ολιγοπώλια.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κος Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, έκανε λόγο για καρτελοποίηση της ενέργειας και χαρακτήρισε βαθιά πολιτική την απόφαση, για το τι τελικά θα γίνει με τις δύο μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, που με τις άδειες που εξασφάλισαν, έχουν καταλάβει τον ενεργειακό χώρο του νησιού.

Ο κος Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων και καθηγητής ΕΜΠ, από τη μεριά του, τόνισε ότι τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι ένα δημόσιο αγαθό, καθώς υλοποιήθηκαν με χρήματα του Ελληνικού λαού, και επομένως θα πρέπει όλοι, ισότιμα και με διαφάνεια, να μπορούν να τα χρησιμοποιούν. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι θα προτείνει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο την ένταξη του Δήμου Αθηναίων στη Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, προκειμένου να καλύψει δωρεάν τις ενεργειακής ανάγκες 20 ευάλωτων νοικοκυριών της πρωτεύουσας, αλλά και σαν μια συμβολική πράξη ενίσχυσης του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης και των διεκδικήσεων που επιδιώκουν.

Τη σκυτάλη των τοποθετήσεων έλαβαν οι επιστήμονες από το χώρο της ενέργειας, με τον κο Κατσαπρακάκη, καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Μεσογειακού Πανεπιστημίου και μέλους της Μινώα Ενεργειακής, αρχικά να παρουσιάζει το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, που ήδη από τη δεκαετία του ‘90, με πολιτική απόφαση, έκαναν πράξη την Ενεργειακή Δημοκρατία, μέσω του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προκλητική νομοθετική ρύθμιση που καταργεί κάθε έννοια αξιοκρατίας και ισονομίας, η οποία εκχωρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ενεργειακού χώρου της Κρήτης σε δύο μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, παρά την αθέτηση της υποχρέωσής τους να υλοποιήσουν την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επιπλέον, μέσω της εκ νέου χωροθέτησης των ανεμογεννητριών που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό των δύο αυτών αδειών, προβλέπεται η εγκατάσταση μηχανών πολλαπλάσιας ισχύος και άρα πολλαπλάσιου μεγέθους, από τις αρχικές, με τρομερές επιπτώσεις στη μορφολογία του τοπίου, από τα συνοδά έργα υποδομής που απαιτούνται για την τοποθέτησή τους. Επεσήμανε την ανάγκη σωστού σχεδιασμού των έργων αιολικής ενέργειας και εξήγησε πως η δέσμευση του ενεργειακού χώρου και τα ενεργειακά μονοπώλια θα οδηγήσουν σε ενεργειακή και οικονομική εξάρτηση και σε υψηλές τιμές ενέργειας. Παράλληλα, οι επιπτώσεις στο ανθωπογενές και φυσικό περιβάλλον θα οδηγήσουν σε σταδιακή υποβάθμιση του χαρακτήρα του τοπίου, τη μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου και τελικά στην παρακμή της. Τέλος, αντέκρουσε με επιχειρήματα την άποψη του υπουργείου, ότι το net metering δημιουργεί στρέβλωση της αγοράς και εξήγησε την αναγκαιότητά του, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ κ. Χατζηαργυρίου, αναφέρθηκε στην «Βέλτιστη αξιοποίηση του ηλεκτρικού ενεργειακού χώρου διασύνδεσης ΑΠΕ», ενώ ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ Βαγγέλης Μαρινάκης, παρουσίασε το έργο #Crete_Energy_Valley”, στο οποίο συμμετέχουν 41 φορείς, ανάμεσά τους η Περιφέρεια Κρήτης, η ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ και το #Εθνικό_Μετσόβιο_Πολυτεχνείο, για τη δημιουργία της Πρώτης κοιλάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη.

Τους ομιλητές και τις τοποθετήσεις των πολιτών που ακολούθησαν, συντόνισε ο δημοσιογράφος κος Αργυράκης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Το αίσθημα που επικράτησε με το πέρας της ημερίδας, συνοψίζεται στη φράση που ακούστηκε πολλές φορές μεταξύ των συμμετεχόντων: “Όλη η Κρήτη είναι εδώ σήμερα”. Και όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Κατσαπρακάκης, δανειζόμενος τους στίχους του Κ.Π. Καβάφη: “είναι η στιγμή για το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι”

Είναι η στιγμή που όλη η Κρήτη ενωμένη: πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα, παραγωγικοί φορείς, θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα διεκδικήσουν τα αυτονόητα, το δικαίωμά τους σε αυτό το δημόσιο αγαθό που λέγεται Ενέργεια.

Για το λόγο αυτό, καλούμε τα μέλη και τους φίλους της Κοινότητάς μας να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματα που απερίφραστα διατυπώθηκαν στην Ημερίδα, υπογράφοντας το σχετικό ψήφισμα που τα περιλαμβάνει και είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση:
https://openpetition.eu/!apekritis

 

en_GBEnglish (UK)