Events

Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη

“Θέλω να αναφέρω δύο λέξεις που αφορούν την Ενέργεια. Είναι οι λέξεις Δικαίωμα και Προνόμιο. Ενώ όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ενέργεια, την ίδια στιγμή, κάποιοι λίγοι έχουν προνόμιο στην ενέργεια.

Εμείς σαν Μινώα Ενεργειακή διεκδικούμε το Δικαίωμά μας στην Ενέργεια, το οποίο εξάλλου είναι θεσμοθετημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θέλουμε Προνόμια. Δεν θέλουμε χρηματοδότηση, δεν θέλουμε τη στήριξη κανενός. Θέλουμε απλά να μην εμποδιζόμαστε. Επειδή όμως εμποδιζόμαστε, φτάσαμε εδώ σήμερα να διεκδικούμε μέρος από τον Ενεργειακό Χώρο της Κρήτης.”

Με αυτά τα πολύ εύστοχα λόγια του Χαράλαμπου Γιαννόπουλου, που συμπυκνώνουν την προβληματική υφιστάμενη κατάσταση στο ενεργειακό τοπίο της Κρήτης, έκλεισε η ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη Ημερίδα, για τη Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση και την Κατανομή του Ενεργειακού Χώρου στην Κρήτη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, με πλήθος συμμετεχόντων, εκπροσώπων της αιρετής και δημόσιας διοίκησης, επιστημόνων, επαγγελματιών και φορέων της Κρήτης.

Συνδιοργανωτές της ημερίδας, που έρχεται ως συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2024 και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου WENDY στο οποίο συμμετέχει η Κοινότητά μας, ήταν η Περιφέρεια Κρήτης η Περιφερειακή_Ένωση_Δήμων_Κρήτης, η #Δέσμη_Ενεργειακών_Κοινοτήτων, η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, η Ορόδοξος Ακαδημία και όλα τα επιμελητήρια της Κρήτης.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών, έθεσαν απερίφραστα από την αρχή το πρόβλημα και ανέδειξαν τις δυσκολίες στην πορεία για την ενεργειακή μετάβαση του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κος Αρναουτάκης, αφού εξήρε το παράδειγμα της Μινώα Ενεργειακής και στηλίτευσε την απουσία εκπροσώπου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεσμεύθηκε ότι “δεν θα αφήσουμε την Κρήτη χωρίς να πάρει αυτά που δικαιούται”

Ο κος Καλοκαιρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου, ανέφερε ότι ενώ η Ενεργειακή Δημοκρατία έχει θεσπιστεί καταστατικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα, δεν ισχύει μιας και έχουν εγκατασταθεί συνθήκες ενεργειακής ολιγαρχίας. Και επομένως τίθεται ένα θέμα για τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, πως στέκονται απέναντι σε ρυθμίσεις και νομοθετήματα που εκχωρούν ενεργειακό χώρο σε ολιγοπώλια.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κος Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, έκανε λόγο για καρτελοποίηση της ενέργειας και χαρακτήρισε βαθιά πολιτική την απόφαση, για το τι τελικά θα γίνει με τις δύο μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, που με τις άδειες που εξασφάλισαν, έχουν καταλάβει τον ενεργειακό χώρο του νησιού.

Ο κος Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων και καθηγητής ΕΜΠ, από τη μεριά του, τόνισε ότι τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι ένα δημόσιο αγαθό, καθώς υλοποιήθηκαν με χρήματα του Ελληνικού λαού, και επομένως θα πρέπει όλοι, ισότιμα και με διαφάνεια, να μπορούν να τα χρησιμοποιούν. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι θα προτείνει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο την ένταξη του Δήμου Αθηναίων στη Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, προκειμένου να καλύψει δωρεάν τις ενεργειακής ανάγκες 20 ευάλωτων νοικοκυριών της πρωτεύουσας, αλλά και σαν μια συμβολική πράξη ενίσχυσης του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης και των διεκδικήσεων που επιδιώκουν.

Τη σκυτάλη των τοποθετήσεων έλαβαν οι επιστήμονες από το χώρο της ενέργειας, με τον κο Κατσαπρακάκη, καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Μεσογειακού Πανεπιστημίου και μέλους της Μινώα Ενεργειακής, αρχικά να παρουσιάζει το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, που ήδη από τη δεκαετία του ‘90, με πολιτική απόφαση, έκαναν πράξη την Ενεργειακή Δημοκρατία, μέσω του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προκλητική νομοθετική ρύθμιση που καταργεί κάθε έννοια αξιοκρατίας και ισονομίας, η οποία εκχωρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ενεργειακού χώρου της Κρήτης σε δύο μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, παρά την αθέτηση της υποχρέωσής τους να υλοποιήσουν την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επιπλέον, μέσω της εκ νέου χωροθέτησης των ανεμογεννητριών που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό των δύο αυτών αδειών, προβλέπεται η εγκατάσταση μηχανών πολλαπλάσιας ισχύος και άρα πολλαπλάσιου μεγέθους, από τις αρχικές, με τρομερές επιπτώσεις στη μορφολογία του τοπίου, από τα συνοδά έργα υποδομής που απαιτούνται για την τοποθέτησή τους. Επεσήμανε την ανάγκη σωστού σχεδιασμού των έργων αιολικής ενέργειας και εξήγησε πως η δέσμευση του ενεργειακού χώρου και τα ενεργειακά μονοπώλια θα οδηγήσουν σε ενεργειακή και οικονομική εξάρτηση και σε υψηλές τιμές ενέργειας. Παράλληλα, οι επιπτώσεις στο ανθωπογενές και φυσικό περιβάλλον θα οδηγήσουν σε σταδιακή υποβάθμιση του χαρακτήρα του τοπίου, τη μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου και τελικά στην παρακμή της. Τέλος, αντέκρουσε με επιχειρήματα την άποψη του υπουργείου, ότι το net metering δημιουργεί στρέβλωση της αγοράς και εξήγησε την αναγκαιότητά του, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ κ. Χατζηαργυρίου, αναφέρθηκε στην «Βέλτιστη αξιοποίηση του ηλεκτρικού ενεργειακού χώρου διασύνδεσης ΑΠΕ», ενώ ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ Βαγγέλης Μαρινάκης, παρουσίασε το έργο #Crete_Energy_Valley”, στο οποίο συμμετέχουν 41 φορείς, ανάμεσά τους η Περιφέρεια Κρήτης, η ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ και το #Εθνικό_Μετσόβιο_Πολυτεχνείο, για τη δημιουργία της Πρώτης κοιλάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη.

Τους ομιλητές και τις τοποθετήσεις των πολιτών που ακολούθησαν, συντόνισε ο δημοσιογράφος κος Αργυράκης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Το αίσθημα που επικράτησε με το πέρας της ημερίδας, συνοψίζεται στη φράση που ακούστηκε πολλές φορές μεταξύ των συμμετεχόντων: “Όλη η Κρήτη είναι εδώ σήμερα”. Και όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Κατσαπρακάκης, δανειζόμενος τους στίχους του Κ.Π. Καβάφη: “είναι η στιγμή για το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι”

Είναι η στιγμή που όλη η Κρήτη ενωμένη: πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα, παραγωγικοί φορείς, θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα διεκδικήσουν τα αυτονόητα, το δικαίωμά τους σε αυτό το δημόσιο αγαθό που λέγεται Ενέργεια.

Για το λόγο αυτό, καλούμε τα μέλη και τους φίλους της Κοινότητάς μας να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματα που απερίφραστα διατυπώθηκαν στην Ημερίδα, υπογράφοντας το σχετικό ψήφισμα που τα περιλαμβάνει και είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση:
https://openpetition.eu/!apekritis

 

en_GBEnglish (UK)