Εκδηλώσεις

Εγκαίνια του 1ου Έργου Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού

Διάχυτη ήταν η ικανοποίηση των μελών της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ στη λιτή τελετή εγκαινίων του πρώτου ΦΒ σταθμού της Κοινότητας που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της 29ης Ιουνίου 2022 στο Αρκαλοχώρι.

Πρόκειται για ένα ΦΒ σταθμό ισχύος 405kW ο οποίος ήδη λειτουργεί και συνεχίσει για 25 χρόνια να παρέχει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε περισσότερα από εκατό νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στην πολύπαθη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Αναπτύχθηκε σε γεωτεμάχιο, νότια του Αρκαλοχωρίου, που παραχώρησε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και προηγουμένως λειτουργούσε ως χώρος ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμάτων (ΧΑΔΑ). Στον ενάμιση μήνα λειτουργίας του, έχει παράξει 121MWh πράσινης ενέργειας που αντιστοιχεί σε 18% της αναμενόμενης ετήσιας ενέργειας. Η μέση παραγωγή ανέρχεται σε 2750kWh κάθε μέρα, ποσότητα που είναι περίπου 10% παραπάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς της Κοινότητας, γεγονός που οφείλεται στη θέση του ΦΒ σταθμού με πολύ χαμηλή μέση θερμοκρασία 22.7oC και μέση ταχύτητα ανέμου 9,0m/w, στα πολύ καλά υλικά και την άρτια εγκατάσταση του εξοπλισμού. Η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 57,49 τόνων CΟ2 που θα είχαν παραχθεί αν το ρεύμα προερχόταν από συμβατικές πηγές, ενώ ισοδυναμεί με την ποσότητα CO2 που θα απορροφούσαν 80 δέντρα.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε αγιασμός από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου σεβασμιότατο κ.κ. Ανδρέα, ενώ την πρωτοβουλία χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, οι βουλευτές κ. Βασ. Κεγκέρογλου, Χαρ. Μαμουλάκης και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Εμμ. Φραγκάκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, ο πρόεδρος του Περιφ. Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, καθώς και η ειδ. Σύμβουλος Περιφερειάρχη Ερμιόνη Γιαλύτη.

Όλοι οι ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία και τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος της Κοινότητας η οποία μετουσιώνει πλέον σε πράξη την ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία, την ενεργειακή δημοκρατία. Πλέον η Ενέργεια δεν αφορά τους λίγους και ισχυρούς αλλά μέσα από την Κοινότητα περνάει στα χέρια των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος στην ομιλία του, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των αρχών του τόπου, το Διοικητικό Συμβούλιο, τους εθελοντές, τα στελέχη των φορέων και τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας, αναφέροντας: «σας ευχαριστώ όχι μόνο ως πρόεδρος της ενεργειακής κοινότητας και ως πρώην Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου, αλλά και ως απλός πολίτης, για την πρωτοβουλία να διασυνδέσετε το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας με το έργο συμψηφισμού που σήμερα εγκαινιάζουμε, απαλλάσσοντας έτσι τον Έλληνα φορολογούμενο από τη δαπάνη ρευματοδότησης ενός δημοσίου κτιρίου. Σας ευχαριστώ ακόμα ως Κρητικός, που με τον τρόπο αυτό συμβάλλετε στην ανάπτυξη και την αειφορία του νησιού μας».

Ο κ. Γιαννόπουλος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι «η κοινότητα συνεχίζει με την υλοποίηση του 2ου έργου ενεργειακού συμψηφισμού, για το οποίο ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Παράλληλα μέσα από την υλοποίηση έργων συνολικής ισχύος 5MW για πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα εξασφάλισης ενός συμπληρωματικού εισοδήματος από τον ήλιο το οποίο ονομάσαμε ηλιακό μισθό για τους νεώτερους και ηλιακή σύνταξη για τους μεγαλύτερους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης κ. Στ. Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση αυτού του κομβικού έργου, που αποτελεί πρωτοπορία ενεργειακή αλλά και θεσμική, ενώ επεσήμανε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα στροφής προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, στην πολύπαθη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και εν μέσω της δυσμενούς συνθήκης που επικρατεί, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε, ότι η Περιφέρεια πρόκειται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 50 ακόμα οικογενειών που έχουν μεταστεγαστεί λόγω του σεισμού, ανεβάζοντας σε συνολικά 100 τις οικογένειες που θα ωφεληθούν.

Για το ΔΣ, τα μέλη και τους εθελοντές της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα μιας συνέχειας που προμηνύεται πολύ ενδιαφέρουσα και επωφελής για τον τόπο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη νέων ΦΒ σταθμών, την υλοποίηση ερευνητικών έργων σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και βέβαια την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, πολιτών και φορέων για την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και τους ήπιους τρόπους αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κρήτης μας.

elΕλληνικά