Με μία μεγαλοπρεπή και πανηγυρική τελετή, αντάξια της σπουδαιότητας και της απήχησής του, και σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ολοκληρώθηκε σήμερα 28/2/2024 στις Βρυξέλλες το εμβληματικό έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής New Energy Solutions Optimized for Islands (NESOI).

Στο έργο αυτό είχε την ευκαιρία να εμπλακεί τόσο η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητακαι όσο και η Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου, μέσω αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων, για την εκπόνηση αντίστοιχα των υποέργων Sustainable Actions for Viable Energy (SAVE) και Seeking Innovations For eNergy Optimized Saving (SIFNOS).

Τα δύο αυτά έργα αφορούσαν στην εκπόνηση μελετών σχεδίασης έξυπνου δικτύου στην Κρήτη, ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών στο Αρκαλοχώρι, ανάπτυξης κεντρικού σταθμού ηλιακών συλλεκτών και δικτύου τηλεθέρμανσης για παραγωγή ζεστού νερού στη Σίφνο και εξοικονόμησης ενέργειαςστο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης Σίφνου.

Ευχαριστούμε θερμά το έργο NESOI για την έγκριση και τη χρηματοδότηση των δύο αυτών έργων, για την υποστήριξη της υλοποίησής τους, καθώς και για την τιμητική πρόσκληση να παρουσιάσουμε τα δύο αυτά έργα στη σημερινή τελετή ολοκλήρωσης.

Η εμπλοκή μας στο έργο NESOI ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, μία σημαντική υλική και ηθική υποστήριξη της προσπάθειάς μας και μία επιβεβαίωση ότι στον αγώνα μας αυτό για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση δεν είμαστε μόνοι μας.

NESOI, είμαστε ευγνώμονες!!!

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την εγγραφή του Δήμου ως μέλος της Μινώα Ενεργειακής. Γίνεται έτσι ο έκτος δήμος της Κρήτης που εντάσσεται στην Κοινότητα, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα.

Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα της Κρήτης, δημοφιλές σε όλη τη χώρα, με σημαντική ιστορική, αγροτική, οικονομική, κλιματική και λαογραφική σημασία. Πάνω από όλα όμως είναι ένας τόπος αυθεντικών ανθρώπων που τιμούν τις έννοιες της φιλίας και της φιλοξενίας.

Το πολύ καλό κλίμα στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με το Δήμαρχο κο Αθανασάκη και τους συνεργάτες του, προμήνυε τη θετική σημερινή εξέλιξη. Η δε αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου προς την Κοινότητά μας, τονώνει το ηθικό και ενισχύει την προσπάθειά μας, για να έχει κάθε Κρητικό σπίτι τη δική του ενέργεια.

Όμως αυτή η απόφαση είναι πολύ σημαντική και για ένα ακόμα λόγο. Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι μία από τις τέσσερις επιλέξιμες περιοχές της Κρήτης στην οποία θα υλοποιηθούν καινοτόμα έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στα πλαίσια του εμβληματικού έργου “Crete Valley”, που υλοποιείται με τη συμμετοχή της Μινώα Ενεργειακής. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου και την εγκατάσταση μικρών ηλεκτρικών ανεμόμυλων, για παραγωγή ενέργειας, στα πρότυπα του παραδοσιακού ανεμόμυλου, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Οροπεδίου. Ήδη στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών, συζητήθηκε ο αρχικός σχεδιασμός του έργου, καθώς και η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων.

Ένα ακόμα έργο που τρέχει η Μινώα Ενεργειακή, με την ονομασία Life Local Ownership Of Power (Life LOOP), προβλέπει την εκπόνηση μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης σε ένα δημοτικό κτίριο που θα υποδείξει ο Δήμος, η οποία θα είναι πλήρης και έτοιμη προς υλοποίηση, δηλαδή σε επίπεδο οριστικής μελέτης εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο κο Αθανασάκη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σημερινή τους απόφαση και για τη θετική τους διάθεση, που προοιωνίζει μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία.

Μεγάλη απήχηση είχαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διήμερο σε Χανιά και Πλατανιά στις, οποίες η επιστημονική ομάδα της Μινώα Ενεργειακής παρουσίασε τη λύση στην οικονομική ανασφάλεια που προκαλεί στους πολίτες η σύγχρονη οικονομία της ενέργειας.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες, που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατα και στην Ελλάδα, όχι μόνο εξασφαλίζουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στα μέλη τους, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αποτελούν και μια “πράσινη” επιλογή που σέβεται το περιβάλλον.

Οι εκδηλώσεις αυτές, εντάσσονται σε μια σειρά εκπαιδεύσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλο το νησί, χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΠΑ), με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης, υλοποιούνται από την επιστημονική ομάδα της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας και υποστηρίζονται τεχνικά και διοικητικά από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.».

Οι θεματικές ενότητες των εκπαιδεύσεων έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ενημερώνονται κατάλληλα τόσο το ευρύ κοινό, όσο και πιο εξειδικευμένες ομάδες όπως οι ξενοδόχοι, οι αγρότες, τα σχολεία, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος τοπικών μέσων ενημέρωσης, από ειδησεογραφικά portals, εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς είχαν αναλυτικά ρεπορτάζ των εκδηλώσεων και φιλοξένησαν δηλώσεις μελών της επιστημονικής ομάδας της Μινώα Ενεργειακής.

Πατήστε εδώ, για να δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ με φωτογραφίες των εκδηλώσεων και βίντεο με τις δηλώσεις των μελών μας.

Μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση είχαν μέλη της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Αθανασάκη Γεώργιο, τον Αντιδήμαρχο κ. Περισυνάκη Μάνο και τον Ειδικό Σύμβουλο κ. Χρονάκη Μανόλη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν συμμετοχή του Δήμου στη Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα και η συνεργασία στο πλαίσιο δύο έργων στα οποία συμμετέχει η Κοινότητα και χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκούς πόρους.

Το πρώτο, με την ονομασία Life Local Ownership Of Power (Life LOOP), προβλέπει την εκπόνηση μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης σε ένα δημοτικό κτίριο που θα υποδείξει ο Δήμος, η οποία θα είναι πλήρης και έτοιμη προς υλοποίηση, δηλαδή σε επίπεδο οριστικής μελέτης εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες.

Το δεύτερο, με την επωνυμία Crete Renewable Energy Valley, προβλέπει την κατασκευή σημαντικών, καινοτόμων ενεργειακών έργων τα οποία θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ιστορικής περιοχής του Οροπεδίου και θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της.

Αισθανόμαστε ευγνώμονες για τη ζεστή φιλοξενία που μας επιφύλασσαν στο Οροπέδιο Λασιθίου, για το ενδιαφέρον των αρχών του Δήμου σε όσα προτείναμε και για την ευγενική διάθεσή τους απέναντί μας.

Η προσπάθειά μας συνεχίζεται όλο και πιο έντονη για την κατάκτηση της ενεργειακής δημοκρατίας στην Κρήτη, με την ενεργή εμπλοκή όλων των πολιτών και των φορέων του νησιού.

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη, μιας σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων σε θέματα που αφορούν την Ενεργειακή Μετάβαση, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται από την επιστημονική ομάδα της Μινώα Ενεργειακής, με την τεχνική και διοικητική υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.»

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση για τις ευκαιρίες αξιοποίησης και τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τον τρόπο λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων ευρείας βάσης και τη συμβολή αυτών στο κοινωνικό σύνολο. Μέσα από την ολοκληρωμένη και πολύπλευρη ενημέρωση αναδεικνύεται η φιλοσοφία της ενεργειακής δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η δράση στοχεύει να αποτελέσει κίνητρο για τη συνειδητή εμπλοκή κάθε πολίτη στην ενεργειακή μετάβαση προς τις καθαρές πηγές ενέργειας, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνονται με αρωγό την κοινωνία, ενώ τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη επιστρέφουν στις τοπικές οικονομίες.

Η πρώτη αυτή εκδήλωση αφορούσε στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημοτικό Κατάστημα Χερσονήσου.

Με χαρά ανακοινώνουμε την τιμητική συμμετοχή του Δήμου Χερσονήσου, ως επίσημο μέλος, στη Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, μετά τη σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίασή του την Τρίτη 6/2.

Επίσης συμφωνήθηκε η Κοινότητά μας να εκπονήσει μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης μιας δημοτικής υποδομής που θα μας υποδείξει ο Δήμος, η οποία θα είναι πλήρης και έτοιμη προς υλοποίηση, δηλαδή σε επίπεδο οριστικής μελέτης εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου. Το κόστος της μελέτης θα καλυφθεί από το Ευρωπαϊκό Έργο Life Local Ownership Of Power (Life LOOP) στο οποίο συμμετέχει η Μινώα Ενεργειακή.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Δοξαστάκη Ζαχαρία, για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και τη θετική εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προχωράμε ακόμα περισσότερο ισχυροί προς τον τελικό στόχο μας που είναι η ενεργειακή δημοκρατία και ανεξαρτησία στην Κρήτη!

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της προχώρησε η Μινώα Ενεργειακή την Παρασκευή 02.02.2024, στην αίθουσα του Πολύκεντρου της Ιεράς Μητρόπολης στο Αρκαλοχώρι. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με φυσική και ηλεκτρονική παρουσία.

Η Γενική Συνέλευση συζήτησε και ενέκρινε τη μετατροπή της Κοινότητας σε Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών (ΕΚΠ) και τη μεταφορά έδρας της Αίολος Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών στην Κοζάνη. Τις αλλαγές αυτές υπαγόρευσε η πρόσφατη τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που απαγορεύει σε Κοινότητες που ιδρύθηκαν με το Ν 4513/2018, να υλοποιούν έργα ενέργειας. Και επειδή δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε περισσότερες από μία ΕΚΠ, στην ίδια γεωγραφική περιοχή, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της έδρας της Αίολος.

Ο Πρόεδρος της Μινώα κος Γιαννόπουλος, στην τοποθέτησή του, χαρακτήρισε ιδανική την Κοζάνη ως έδρα, μια περιοχή απολιγνιτοποίησης, που διαθέτει πυκνό δίκτυο υψηλής και υπερ-υψηλής τάσης, με σύντομους χρόνους σύνδεσης και εγγύτητα στα εξωτερικά σύνορα της χώρας μας.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας και μέλος του ΔΣ της Μινώα κος Κεγκέρογλου, υπερθεματίζοντας για τις προτεινόμενες αλλαγές, τόνισε ότι οι εξελίξεις τρέχουν τόσο στην πραγματική οικονομία των πόρων της ενέργειας όσο και σε θεσμικό επίπεδο και εμείς σαν Κοινότητα οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε και με τις δύο πραγματικότητες, προκειμένου τα μέλη μας να επωφελούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Τόνισε επίσης, πως με το σύνολο των Κοινοτήτων που έχει ιδρύσει η Μινώα, διαθέτουμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο.

Το δεύτερο θέμα που εγκρίθηκε ήταν η παράταση της μη διανομής πλεονασμάτων έως το έτος 2030, καθώς ο νέος Νόμος 5037/2023 προβλέπει ότι το αποθεματικό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 80% και επομένως κρίνεται ασύμφορη κάθε επένδυση. Επιπλέον, με την απόφαση αυτή, θα έχουμε τη δυνατότητα συμμετοχής σε νέα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το INTERREG, από τα οποία θα εξασφαλίσουμε πόρους, για την μείωση του κόστους λειτουργίας μας.

Με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης, ο κος Γιαννόπουλος ενημέρωσε τα μέλη για την πορεία υλοποίησης των έργων ενεργειακού συμψηφισμού. Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά το 3ο έργο που υλοποιείται στη Δυτική Ελλάδα, βρισκόμαστε σε αναμονή σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ ενώ για το 4ο έργο στη Κρήτη έχουμε λάβει πληρότητα φακέλου και αναμένουμε να λάβουμε όρους σύνδεσης, κάτι το οποίο έπρεπε ήδη να είχε γίνει. Σε ότι αφορά το 5ο και 6ο έργο έχουμε υποβάλλει ενστάσεις και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Μάλιστα στην πρόσφατη συνάντησή του με στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην Αθήνα, ο κος Γιαννόπουλος επισήμανε την ανάγκη να εξαλειφθούν τα εμπόδια που καθυστερούν την υλοποίηση έργων από τις Ενεργειακές Κοινότητες ευρείας λαϊκής βάσης.

Έθεσε επίσης την επιστημονική ομάδα της Μινώα, στη διάθεση της Περιφέρειας και των Δήμων της Κρήτης, προκειμένου να βοηθήσει με την τεχνογνωσία της στην υλοποίηση έργων όπως το Απόλλων ή το έργο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στα πλαίσια των οποίων προβλέπεται είτε η δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων, ανά Περιφέρεια, για παροχή ενέργειας σε ευάλωτους είτε η ανάπτυξη έργων σχετικών με την ενέργεια. Σε αυτό συμφώνησε και ο κος Κεγκέρογλου ο οποίος τόνισε ότι το ενεργειακό κόστος των Δήμων έχει φτάσει σε τέτοια δυσθεώρητα επίπεδα που πλέον δεν αρκούν τα παραδοσιακά μέτρα εξοικονόμησης. Και εκδήλωσε την επιθυμία του για περισσότερα, σταθερότερα και αποτελεσματικότερα βήματα συνεργασίας με τη Μινώα Ενεργειακή.

Από τη μεριά του ο κος Νίκος Ξυλούρης, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Αντιπρόεδρος της Μινώα, τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας, πολλώ δε μάλλον, με την αφορμή προγραμμάτων όπως το Απόλλων, μετέφερε τη στήριξη του Περιφερειάρχη κου Αρναουτάκη και τη δέσμευσή του για συμμετοχή της Περιφέρειας και στις τρεις Ενεργειακές Κοινότητες που λειτουργούν πλέον υπό τη σκέπη της Μινώα Ενεργειακής.

Τέλος, από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει το θέμα της υλοποίησης του έργου Crete Valley που ενσωματώνει πολλές καινοτομίες όχι μόνο σε επίπεδο τεχνολογίας αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας. Μάλιστα το ενδιαφέρον του κοινού αποδείχθηκε ιδιαίτερα ζεστό για το έργο αυτό.

Την έκτακτη Γενική Συνέλευση συντόνισε η ειδική σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης και μέλος του ΔΣ της Μινώα Ενεργειακής, κα Ερμιόνη Γιαλύτη.

Οι πρωτοβουλίες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Ηνωμένου Βασιλείου (ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου) και της Minoan Energy είναι αξιοθαύμαστες και πρωτοποριακές, συμβάλλοντας ο καθένας σε ένα βιώσιμο μέλλον στην Ελλάδα μέσω των αντίστοιχων τομέων του τουρισμού και της ενέργειας. Το κοινό όραμα που ενώνει αυτές τις δύο προσπάθειες μπορεί να εννοηθεί ως η επιδίωξη μιας βιώσιμης και ανθεκτικής Ελλάδας που θα βασίζεται στην καινοτομία, τη συμμετοχή της κοινότητας και τη στρατηγική αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Η πλατφόρμα Sustainable Greece, όπως δημιουργήθηκε από τον ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου, λειτουργεί ως φάρος για τον βιώσιμο τουρισμό, με στόχο να αναδιαμορφώσει την αφήγηση γύρω από τα ταξίδια στην Ελλάδα. Επιδιώκει όχι μόνο να προωθήσει την Ελλάδα ως προορισμό, αλλά και να το κάνει με τρόπο που να ωφελεί τις τοπικές κοινότητες, να διατηρεί τη φυσική ομορφιά και να ενθαρρύνει μια φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση στην εξερεύνηση της χώρας. Αναδεικνύοντας εμπνευσμένες ιστορίες βιωσιμότητας από όλη την Ελλάδα, η πλατφόρμα προσπαθεί να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα προσαρμόζεται στις μελλοντικές προκλήσεις μέσω του βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού της τομέα. Η πρωτοβουλία αυτή ευθυγραμμίζεται με τις ευρύτερες παγκόσμιες προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός συμβάλλει θετικά στη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα στηρίζει τις τοπικές οικονομίες.

Από την άλλη πλευρά, η Minoan Energy είναι πρωτοπόρος σε μια προσέγγιση με επίκεντρο την κοινότητα για την ενεργειακή μετάβαση, απομακρυνόμενη από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ. Με τη δημιουργία μιας κοινότητας πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων, που υποστηρίζεται από την τοπική διακυβέρνηση, η Minoan Energy εκδημοκρατίζει την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας. Το μοντέλο αυτό επιτρέπει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να παράγουν τη δική τους ενέργεια, να πωλούν το πλεόνασμα και να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της κοινότητας. Μια τέτοια πρωτοβουλία όχι μόνο ενισχύει τις οικονομικές δυνατότητες και την αυτάρκεια, αλλά συμβάλλει και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα της Ελλάδας, μειώνοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και προωθώντας την καθαρή ενέργεια.

Η συνέργεια μεταξύ αυτών των δύο οραμάτων μπορεί να φανεί στους κοινούς στόχους της βιωσιμότητας, της ενδυνάμωσης της κοινωνίας και της καινοτομίας. Και οι δύο πρωτοβουλίες ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία επιδιώκει την ικανοποίηση των αναγκών του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο, το κοινό όραμα για μια θέση θα μπορούσε να επικεντρωθεί στα εξής:

  • Ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων: Και οι δύο πρωτοβουλίες υπογραμμίζουν τη σημασία της συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων σε βιώσιμες πρακτικές, είτε πρόκειται για τον τουρισμό είτε για την παραγωγή ενέργειας. Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει ότι τα οφέλη των βιώσιμων πρακτικών γίνονται άμεσα αισθητά από εκείνους που αποκαλούν την Ελλάδα πατρίδα τους, καλλιεργώντας το αίσθημα της ιδιοκτησίας και της υπερηφάνειας για τις πρωτοβουλίες αυτές.
  • Η αειφορία ως ολιστική προσέγγιση: Η ενσωμάτωση έργων βιώσιμου τουρισμού και ΑΠΕ καταδεικνύει μια ολιστική προσέγγιση της βιωσιμότητας που αφορά τόσο τις περιβαλλοντικές όσο και τις κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις. Αυτό υπογραμμίζει την ιδέα ότι η βιωσιμότητα δεν είναι ένα μονοτομεακό ζήτημα, αλλά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που αγγίζει όλες τις πτυχές της ζωής.
  • Καινοτομία και εφεδρικότητα για το μέλλον: Τόσο ο ΕΟΤ ΗΒ όσο και η Minoan Energy υπογραμμίζουν το ρόλο της καινοτομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας. Μέσω δημιουργικών λύσεων στον τουρισμό και την ενέργεια, η Ελλάδα τοποθετείται ως ένα προοδευτικά σκεπτόμενο Έθνος έτοιμο να αγκαλιάσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του μέλλοντος.
  • Μοντέλο για την παγκόσμια αειφορία: Παρουσιάζοντας αυτές τις πρωτοβουλίες, η ανάρτηση θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα όχι μόνο εργάζεται για το δικό της βιώσιμο μέλλον, αλλά λειτουργεί και ως πρότυπο για άλλες χώρες. Ο συνδυασμός του βιώσιμου τουρισμού και των κοινοτικών έργων ανανεώσιμης ενέργειας προσφέρει ένα σχέδιο για το πώς τα έθνη μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη της κοινότητας και της καινοτομίας για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Στην ουσία, η σύγκλιση των προσπαθειών του ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου και της Minoan Energy αποτελεί την επιτομή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης Ελλάδας. Οι πρωτοβουλίες τους αντικατοπτρίζουν την κατανόηση ότι η πραγματική βιωσιμότητα προέρχεται από την ενσωμάτωση οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών πρακτικών, όλες με στόχο τη διασφάλιση ενός ευημερούντος μέλλοντος για τη χώρα και τη δημιουργία ενός προηγούμενου για τις παγκόσμιες προσπάθειες βιωσιμότητας.

elΕλληνικά