Events

Εκπαιδευτικό Εργαστήριο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Local Ownership of Power”

Μια πολύ εποικοδομητική εκδήλωση διοργάνωσε η Μινώα Ενεργειακή, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ενεργειακών Κοινοτήτων Rescoop.eu και την ELECTRA Energy, στο Συνεδριακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου. Πρόκειται για το 3ο, κατά σειρά, εργαστήριο της Κοινότητας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Local Ownership of Power”, στο οποίο συμμετέχει, με στόχο:

  • την παρουσίαση των έργων και των άμεσων πλάνων της Κοινότητας
  • την κινητοποίηση νέων μελών για την υποστήριξη των δράσεων της Κοινότητας
  • την ενίσχυση της Κοινότητας με την συμμετοχή νέων Δήμων
  • την ενίσχυση της ισότητας των δύο φύλων στις δράσεις της Κοινότητας
  • τη σχεδίαση του χάρτη πορείας (road map) της Κοινότητας

Ύστερα από το χαιρετισμό του προέδρου της Μινώα Ενεργειακής κου Γιαννόπουλου, το λόγο έλαβαν οι κες Αντωνία Πρόκα από τη Rescoop.eu και Ιωάννα Αγγελάκη από την ELECTRA Energy για μια σύντομη παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Έργου LifeLOOP. Ακολούθησε μια ακόμη παρουσίαση, από τον κο Δημήτρη Κατσαπρακάκη, Καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ιδρυτικού μέλους της Κοινότητας. Ο Δημήτρης μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, σε ότι αφορά το ενεργειακό δυναμικό της (αιολική και ηλιακή ενέργεια, βιομάζα), για τα έργα ενεργειακού συμψηφισμού που είναι σε λειτουργία, αλλά και εκείνα που τρέχουν με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σε συνεργασία με εταίρους από Ελλάδα και Ευρώπη. Εκμεταλλευόμενος την παρουσία εκπροσώπων των Δήμων, ζήτησε τη στήριξή τους, προκειμένου να δυναμώσει η φωνή της Κοινότητας και να ενισχυθεί το διεκδικητικό πλαίσιο που απαιτείται, για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά και θεσμικά προβλήματα των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Στις σύντομες τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των Δήμων Ηρακλείου, Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου και Χερσονήσου, ανέδειξαν το ενεργειακό, ως μείζον θέμα, με το κόστος του να είναι δύσκολο να προβλεφθεί, τόνισαν την ανάγκη ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ δημοτικών κτηρίων και υποδομών και επισήμαναν την ανάγκη συμμετοχής των Δήμων σε Ενεργειακές Κοινότητες προκειμένου να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και για τους δημότες τους. Επισήμαναν ακόμα την κοινωνική διάσταση των Ενεργειακών Κοινοτήτων που δείχνει το δρόμο στο πως οι πολίτες, ομαδικά, μπορούν να απαντήσουν σε μείζονα θέματα της σύγχρονης εποχής, όπως αυτό της ενέργειας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν, ακόμα, για το εμβληματικό έργο Crete Valleys, στο οποίο συμμετέχει η Μινώα Ενεργειακή, και το ενεργειακό όφελος που θα έχουν πολλές περιοχές της Κρήτης, με την υλοποίησή του.

Στη συνέχεια ακολούθησε το πιο ενδιαφέρον, ίσως, κομμάτι της εκδήλωσης, με τους συμμετέχοντες να χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες συζήτησης, όπου, με τη βοήθεια ενός συντονιστή, ανέδειξαν εμπόδια και πρότειναν λύσεις στους τομείς:

  • της τεχνολογίας και των χρηματοδοτήσεων της Κοινότητας, με συντονιστή το Δημήτρη Κατσαπρακάκη
  • της οργάνωσης και του συντονισμού των ομάδων εργασίας της Κοινότητας, με συντονίστριες την Σοφία Πελεκανάκη και τη Χρυσούλα Ιακωβοπούλου
  • της συμμετοχής των Δήμων και της Περιφέρειας, με συντονιστή τον Αντώνη Κοζυράκη
  • της ενεργοποίησης και ισότιμης συμμετοχής των μελών στις δράσεις της Κοινότητας, με συντονίστρια την Ιωάννα Αγγελάκη

Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων σε αυτή τη διαδραστική διαδικασία ήταν ότι αναδείχθηκαν πολλές βελτιωτικές ενέργειες που μπορούν να γίνουν, σε μια σειρά από θέματα που η Μινώα Ενεργειακή έχει τη δυνατότητα να τα πάει καλύτερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτού του workshop θα διαμορφώσουν έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα βοηθήσει στην παρακολούθηση της υλοποίησης των προτάσεων που διατυπώθηκαν, όπως προβλέπεται από το έργο LifeLOOP.

Στα πολύ θετικά της βραδιάς η παρουσία είκοσι και πλέον φοιτητών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που συνέβαλαν πολύ στη διαμόρφωση των προτάσεων κατά τη διάρκεια των ομαδικών συζητήσεων. Μάλιστα διατυπώθηκε ανοιχτή πρόσκληση, όχι μόνο να γίνουν μέλη της Μινώα Ενεργειακής (χωρίς τη καταβολή του συμβολικού αντιτίμου), αλλά και να εκπονήσουν τις διπλωματικές και μεταπτυχιακές τους εργασίες στα έργα της Κοινότητας, και, γιατί όχι αργότερα, να εργασθούν για την Κοινότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε στην Αντωνία Πρόκα (Rescoop.eu) και στην Ιωάννα Αγγελάκη (ELECTRA Energy), τις οποίες πολύ ευχαριστούμε για το συντονισμό της εκδήλωσης, την οργάνωση των ομάδων συζήτησης και την ουσιαστική τους συμβολή, στο να εκμαιευθούν από τους συμμετέχοντες, όλες αυτές οι πολύ ουσιαστικές προτάσεις προς την Κοινότητά μας.

en_GBEnglish (UK)