Μιχάλης Κονσολάκης

Ο Δρ. Κονσολάκης Μιχάλης γεννήθηκε το 1974 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1997 αποφοίτησε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το 2001 έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα από το ίδιο τμήμα. Μέρος των μεταπτυχιακών του σπουδών πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Cambridge στο πλαίσιο Ελληνο-Βρετανικού προγράμματος συνεργασίας. Από το 2004 υπηρετεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης όπου σήμερα είναι καθηγητής ανώτατης βαθμίδας στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται κυρίως στις επιστημονικές περιοχές της χημικής μηχανικής, της κατάλυσης και της επιστήμης των υλικών. Η μελέτη ετερογενών καταλυτικών αντιδράσεων περιβαλλοντικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος και η σύνθεση καινοτόμων νανο-υλικών για περιβαλλοντικές/ενεργειακές εφαρμογές εντάσσονται πλήρως στο αντικείμενο της ερευνάς του. Η προστασία του περιβάλλοντος από αέριους ρύπους, η αναβάθμιση βιομάζας, η παραγωγή υδρογόνου και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μερικοί από τους τομείς ενδιαφέροντος του.
Από την μέχρι σήμερα ερευνητική του δράση έχουν προκύψει περί τις 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά κατόπιν κρίσεως καθώς και πάνω από 120 δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών και εθνικών επιστημονικών συνεδρίων. Το δημοσιευμένο του έργο έχει λάβει περισσότερες από 3700 αναφορές με συνολικό δείκτη h=35 (Google Scholar, Μαϊος 2022). Μεταξύ των διακρίσεων που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνονται το βραβείο καλύτερου κριτή στο τομέα της χημείας, συμπερίληψη στην λίστα με τους 50 καλύτερους επιστήμονες των Πανεπιστημιακών/Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης, συμπερίληψη στη λίστα Srandoford των κορυφαίων (2%) επιστημόνων παγκοσμίως, προσκεκλημένος επιμελητής έκδοσης σε ειδικά τεύχη διεθνών περιοδικών, κριτής σε πάνω από 100 διεθνή περιοδικά, μέλος της εκδοτικής επιτροπής 15 διεθνών επιστημονικών περιοδικών.
Ως μέλος της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας ευελπιστεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα του τόπου μας και εν γένει της χώρας μας.

elΕλληνικά