Νέα

Ενα χρόνο ζωής μετρά η Μινώα Ενεργειακή

Αγαπητοί φίλοι, συνεργάτες, παρόντα και μελλοντικά μέλη της Κοινότητάς μας,

Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από την 9η Οκτωβρίου 2019, όταν η συνέλευση των 38 ιδρυτικών μελών αποφάσισε την ίδρυση της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας στην Κρήτη, αλλά και σε όλη τη νησιωτική Χώρα.
Κάνοντας τον πρώτο ετήσιο απολογισμό, αναφέρουμε ότι, παρά την τεράστια αρνητική επιρροή της πανδημίας covid -19 σε όλη την οικονομική δραστηριότητα, εμείς επιτύχαμε την υλοποίηση των περισσότερων στόχων μας.
Ήδη τα ενεργά μέλη της κοινότητας υπερβαίνουν τα 200, με τάση μεγάλης αύξησης του αριθμού τους, ιδίως μετά την κατασκευή των πρώτων έργων μας, που θα ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του νέου έτους, όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει και ανακοινώσει στην πρώτη γενική συνέλευση των μελών μας.
Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική και τιμητική για όλους μας, η εμπιστοσύνη και συμμετοχή στην κοινότητά μας θεσμικών φορέων, όπως η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου, η Περιφέρεια Κρήτης, το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, οι δήμοι Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών –  Αστερουσίων και Βιάννου, Δημοτικές επιχειρήσεις, η Ένωση Πεζών, συνεταιρισμοί, σύλλογοι, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και πλήθος νοικοκυριών.
Με αυτή τη σύνθεση, είμαστε ο βασικός ή και μοναδικός εκπρόσωπος των Ενεργειακών Κοινοτήτων ευρείας  βάσης, σε όλη σχεδόν την χώρα,  αφού έχουν συμμετοχή ΟΤΑ, άλλα ΝΠΔΔ, συνεταιρισμοί, σύλλογοι, επιχειρήσεις και μεγάλος αριθμός νοικοκυριών.
Σε πολύ λίγες ημέρες θα είναι στη διάθεσή μας τα ακίνητα για τα πρώτα Φ/Β πάρκα, συνολικής ισχύος 800 KW και αμέσως μετά, θα ενοικιαστούν και άλλα ακίνητα, δεδομένου ότι η ισχύς που ζητούν τα μέλη μας είναι πολύ μεγαλύτερη.
Η ζήτηση αυτή θα είναι πολλαπλάσια, μετά την λειτουργία των πρώτων μας έργων, επιβεβαιώνοντας ότι όλα όσα επιδιώκουμε, δεν είναι θεωρητικά και αόριστα, αλλά γίνονται πράξη με εντυπωσιακά και ωφέλιμα αποτελέσματα, εκτός των άλλων, και στην ίδια την οικονομική κατάσταση αυτών που συμμετέχουν.

Αρκεί αυτή η σύγκριση και μόνον: Απόδοση τραπεζικών καταθέσεων, κάτω από 0,3% ενώ η απόδοση κεφαλαίου για αγορά μεριδίων της «Μινώα Ενεργειακή», πάνω από 25%!

Είναι ευνόητο λοιπόν, ότι η αύξηση του αριθμού των μελών μας, καθιστά ακόμα ευρύτερη την κοινωνική και οικονομική βάση της Κοινότητάς μας, υλοποιώντας τον μεγάλο στόχο της κοινωνικής συμμετοχής με αλληλέγγυα δράση και τελική κατάκτηση την εμπέδωση της ενεργειακής δημοκρατίας στον τόπο μας.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ.κ Ανδρέα για την ευλογία και στήριξη που μας παρέχει, όλους τους θεσμικούς φορείς που συμμετέχουν, με κορυφαία την Περιφέρεια Κρήτης ως ο μεγαλύτερος εταίρος, και όλως ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, βαθύτατο γνώστη της σημασίας του εγχειρήματος, για την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του στα πρώτα μας βήματα.
Θερμές ευχαριστίες επίσης, σε όλα τα μέλη μας, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την αγαστή συνεργασία μας και ιδιαιτέρως στα μέλη των εθελοντικών ομάδων, εξαίρετους τεχνικούς και κορυφαίους επιστήμονες, που προσφέρουν τα μέγιστα, καθοδηγούν την πορεία μας και αποτελούν το καμάρι και την ελπίδα μας για το μέλλον.

Ευχόμενος υγεία και δημιουργικότητα σε όλους,

Ο Πρόεδρος

elΕλληνικά