Εκδηλώσεις

Η Μινώα Ενεργειακή στις Ημέρες Καινοτομίας InnoDays 2023

Στη γιορτή της Καινοτομίας, τις Innodays 2023, συμμετείχε η Μινώα Ενεργειακή το τριήμερο 24-26 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θεσμό που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια στο νησί.

Ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά εργαστήρια, συνεργατικά σχήματα, καινοτόμες επιχειρήσεις, βρέθηκαν μαζί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, στις Γούβες, όχι μόνο για να παρουσιάσουν στο κοινό τις πρωτότυπες λύσεις τους, αλλά και για να δημιουργήσουν συνέργειες με όμορες ομάδες.

Ισχυρή ήταν η εκπροσώπηση του τομέα της ενέργειας με πολλές ομάδες ερευνητών και επαγγελματιών να έρχονται για να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Ανάμεσα σε αυτές και η Μινώα Ενεργειακή, με όλο το επιστημονικό της προσωπικό να τίθεται στη διάθεση των επισκεπτών.

Από τις πολλές δραστηριότητες της Κοινότητας, η παραγωγή ενέργειας, είτε με σκοπό τον συμψηφισμό είτε με σκοπό την πώληση (Ηλιακή Σύνταξη/Ηλιακός Μισθός) συγκέντρωσε ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών, δοθέντος ότι η οικονομική συγκυρία επηρεάζει τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας.

Όμως τη Μινώα Ενεργειακή ενδιαφέρει όχι μόνο η παραγωγή αλλά και η αποθήκευση και η εξοικονόμηση, μα κυρίως η συμμετοχή. Το πως όλοι οι πολίτες της Κρήτης θα συμμετέχουν, έχοντας ίσες ευκαιρίες, στην αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού του νησιού μας.

Στο ενεργειακό δυναμικό του νησιού συγκαταλέγονται όλες οι ενεργειακές πηγές όπως ο ήλιος, ο άνεμος, η βιομάζα από τα υπολείμματα των αγροτικών και κτηνοτροφικών δαστηριοτήτων των συμπολιτών μας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του εμβληματικού έργου “Crete Energy Valley” που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς πόρους και συμμετέχει η Μινώα Ενεργειακή, όλες αυτές οι ενεργειακές πηγές θα αξιοποιηθούν κατάλληλα και ανά περίπτωση, σε τέσσερις περιοχές της Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες καθεμιάς, προκειμένου να θερμανθούν και να ηλεκτροδοτηθούν κατοικίες και δημόσια κτήρια.

Λίγες μέρες πριν την έναρξή του, η εν λόγω έκθεση αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επισκέπτες του περιπτέρου μας, να ενημερωθούν για τη σημασία αυτού του τόσο επιδραστικού έργου. Ανάμεσα σε αυτούς ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος Σταύρος Αρναουτάκης, ένθερμος υποστηρικτής της Κοινότητας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, κος Μάξιμος Σενετάκης, ο οποίος δήλωσε ότι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας και ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Χερσονήσου κος Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

Για τα στελέχη της Μινώα Ενεργειακής η επικοινωνία με ένα τόσο καταρτισμένο κοινό ήταν μια πολύ αναζωογονητική διαδικασία. Συνεχίζουμε δυναμικότερα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας και την ενεργειακή μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς.

elΕλληνικά