Νέα

Εισήγηση της Μινώα Ενεργειακής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας 2023

Ύστερα από την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών (RESCoop.eu), η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα συμμετείχε με προφορική εισήγηση στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας 2023 (European Energy Sustainable Energy Week 2023), σε συνεδρία με τίτλο: “Community-proofing the EU’s energy system by rebalancing roles and resources”, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 21 Ιουνίου.

Στην παρουσίασή του ο επιστημονικός συνεργάτης και ιδρυτικό μέλος της Μινώα Ενεργειακής, που εκπροσώπησε την Κοινότητα, καθηγητής Δημήτρης Κατσαπρακάκης, τεκμηρίωσε την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση, ως μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας των κοινωνιών και ανέδειξε τις παθογένειες του σχετικού νομομοθετικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα μας.

Η ιδιαίτερα τιμητική αυτή πρόσκληση που αποτελεί συνέχεια της περσινής μεγάλης διάκρισης για τη Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο του ίδιου θεσμού, έρχεται να επιβεβαιώσει τους σταθερούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι έχουν καταστήσει την Κοινότητα σταθερό συνομιλητή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εν λόγω συνεδρία παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μινώα Ενεργειακή προχωρά και δίνει τη μάχη σε όλα τα επίπεδα, για μία Κρήτη και μία Ελλάδα, πραγματικά ενεργειακά ανεξάρτητη και ενεργειακά δημοκρατική. Ευελπιστούμε ότι η αποδοχή που απολαμβάνει η Κοινότητά μας στην Ευρώπη, θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου ευνοϊκού για τις ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσης στη χώρα μας.

Το πολύ ενδιαφέρον βίντεο της παρουσίασης και ενός καίριου από τα πολλά ερωτήματα τα οποία ετέθησαν, στο τέλος των εισηγήσεων των ομιλητών, είναι διαθέσιμα εδώ

elΕλληνικά