Νέα

Η Μινώα Ενεργειακή στην κορυφή της Ευρώπης. Πρώτο βραβείο στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας

Μεγάλη διάκριση για τη Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα που απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας (EUSEW), στην κατηγορία “Τοπικές Δράσεις για την Ενέργεια”.

Η πολύ σημαντική αυτή διάκριση αφορά το πρώτο φωτοβολταϊκό σταθμό εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, ισχύος 405 kW, χάρις στο οποίο περισσότερες από 100 κατοικίες και εμπορικές υποδομές στην Κρήτη θα έχουν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για τα επόμενα 25 έτη.

Τρία μόλις χρόνια από τη ίδρυση της Κοινότητας το βραβείο αυτό έρχεται να ενισχύσει την θέληση των ανθρώπων της Μινώα Ενεργειακής που μοιράζονται το ίδιο όραμα: Την εδραίωση της ενεργειακής δημοκρατίας και την προώθηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας στο νησί της Κρήτης, βοηθώντας παράλληλα παρόμοιες πρωτοβουλίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για τη Μινώα Ενεργειακή, η ενεργειακή μετάβαση είναι μια μοναδική ευκαιρία για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της κοινωνίας μας, χωρίς αποκλεισμούς.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενεργειακή κοινότητα ευρείας βάσης, όπως η Μινώα Ενεργειακή, τυγχάνει τέτοιας διάκρισης. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στο νεοσύστατο θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων σε μια συγκυρία όπου το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους ακόμα διαμορφώνεται και ταυτόχρονα η ενεργειακή κρίση μαστίζει την κοινωνία.

Ενδεικτικές της σημασίας αυτής της βράβευσης είναι και οι αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα Ελλήνων και Ευρωπαίων φορέων όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ενεργειακών Κοινοτήτων (RESCoop.eu) και της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελεί μέλος της Μινώα Ενεργειακής

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή έγινε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 26.09.2022 από όπου και οι σχετικές φωτογραφίες.

Μπορείτε επίσης να δείτε την τελετή απονομής στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας (EUSEW) είναι η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση αφιερωμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποδοτική χρήση ενέργειας στην Ευρώπη και περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην οικοδόμηση ενός ασφαλούς ενεργειακού μέλλοντος. Οργανώνεται Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα σε συνεργασία με την Κομισιόν και συγκεντρώνει δημόσιες αρχές, ιδιωτικές εταιρείες, ΜΚΟ, εταίρους έργων της ΕΕ, ερευνητές και καταναλωτές για να προωθήσουν πρωτοβουλίες για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη.

elΕλληνικά