Crete Valley Νέα

Ξεκίνησε το εμβληματικό έργο “Crete Valley” που μετατρέπει την Κρήτη σε Κοιλάδα Ανανεώσιμης Ενέργειας

Δελτίο Τύπου

Ξεκίνησε το εμβληματικό έργο “Crete Valley” που μετατρέπει την Κρήτη σε Κοιλάδα Ανανεώσιμης Ενέργειας

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου “Crete Valley”, στο οποίο η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα συμμετέχει με σύσσωμη την επιστημονική της ομάδα.

Το νέο αυτό έργο, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει έως το 2028, να δημιουργήσει τις πρώτες πιλοτικές εφαρμογές, για τη μετατροπή της Κρήτης σε ένα βιώσιμο, αποκεντρωμένο ενεργειακό σύστημα. Μέσω ενός συνδυασμού σταθμών αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το έργο “Crete Valley” θα επιδείξει, σε πραγματικές συνθήκες, τη βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την αποθήκευση και διαχείρισή της, για την κάλυψη των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού.

Στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν 41 εταίροι από όλη την Ευρώπη, με συντονιστή το Ινστιτούτο Επικοινωνιών & Συστημάτων Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ICCS). Η Μινώα Ενεργειακή, ως βασικός ωφελούμενος του έργου, συμμετέχει στην υλοποίηση τεσσάρων κοινοτικών ενεργειακών εργαστηρίων που βρίσκονται σε ισάριθμες τοποθεσίες στην Κρήτη: στην Άρβη, στο Οροπέδιο Λασιθίου, στο Αρκαλοχώρι και στον Αθερινόλακο. Σε κάθε περιοχή αξιοποιείται διαφορετικό μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανάλογα με τις ειδικές γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες καθεμιάς. Οι τοπικές κοινότητες που θα ωφεληθούν από την παραγωγή και την αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, θα περιλαμβάνουν περίπου 150 εμπορικές και βιομηχανικές υποδομές και 175 νοικοκυριά.

Πέρα από τα βασικά έργα παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, η Κρητική Κοιλάδα Ανανεώσιμης Ενέργειας (Renewable Energy Valley) θα ενσωματώσει απρόσκοπτα καινοτόμα συστήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ανοιχτές ψηφιακές λύσεις, διαδικασίες κοινωνικής καινοτομίας και ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του έργου είναι η έμφαση που δίνει στη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού. Το έργο θεωρεί ότι οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε έργα ενεργειακής μετάβασης, ως ένας τρόπος για την επίτευξη τόσο της ενεργειακής ανεξαρτησίας όσο και της ενεργειακής δημοκρατίας.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε να βρείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου, το οποίο μεταξύ των άλλων φιλοξενεί τις δηλώσεις των κυρίων Ελισαίου Σαρμά, συντονιστή του έργου, Χαράλαμπου Γιαννόπουλου, προέδρου της Μινώα Ενεργειακής και Δημήτρη Κατσαπρακάκη, επιστημονικού συμβούλου και ιδρυτικού μέλους της Κοινότητας.

👉 http://tinyurl.com/cv-project-press-release

elΕλληνικά