Νέα

Συνέντευξη του Δημήτρη Κατσαπρακάκη στο TV Creta για τον ενεργειακό χώρο της Κρήτης

Σε συνέχεια της εκδήλωσης για το ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ και ιδρυτικό μέλος της Μινώα Ενεργειακής, Δημήτρης Κατσαπρακάκης, ήταν καλεσμένος της δημοσιογράφου κας Μίρκας Οικονομοπούλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TV Creta, ύστερα από πρόσκληση του κ. Σωτήρη Μεταξά.

Στην ψύχραιμη και τεκμηριωμένη τοποθέτησή του, ο κος Κατσαπρακάκης ανέδειξε τους κινδύνους από τη μη συμπερίληψη των πολιτών στην επικείμενη Ενεργειακή Μετάβαση και πρότεινε λύσεις ώστε αυτό να αποφευχθεί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλοι οι φορείς της Κρήτης φαίνεται να συνειδητοποιούν την απειλή του αποκλεισμού των πολιτών από τη διαδικασία της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για πρώτη φορά στη συνάντηση της 30στής Μαρτίου, συζήτησαν το πως τα ενεργειακά αποθέματα του νησιού θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για όλους.

Τόνισε δε, ότι το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών της Κρήτης είναι τέτοιο, που την κατατάσσει ανάμεσα στις πλουσιότερες, ενεργειακά, περιοχές του πλανήτη. Το ζητούμενο, επομένως είναι το πως το δυναμικό αυτό θα αξιοποιηθεί, ώστε να μεγιστοποιήσει τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη όλων των πολιτών του νησιού.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, ο αποτελεσματικότερος και δικαιότερος τρόπος για να αξιοποιηθεί αυτό το πολύ σημαντικό προϊόν, είμαι μέσα από τις Ενεργειακές Κοινότητες ευρείας βάσης, με τη συμμετοχή πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Κρήτη, με το Πολυτεχνείο της, τα δύο Πανεπιστήμιά της και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό για να υποδείξει τις χωροθετήσεις, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το είδος των έργων που θα χρειαστούν, για να αξιοποιηθεί ο ενεργειακός της πλούτος και να γίνει ενεργειακά αυτόνομη, με σεβασμό στο Περιβάλλον και τον Άνθρωπο.

elΕλληνικά