Events

Έκτακτη Γενική Συνέλευση 02.02.2024

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της προχώρησε η Μινώα Ενεργειακή την Παρασκευή 02.02.2024, στην αίθουσα του Πολύκεντρου της Ιεράς Μητρόπολης στο Αρκαλοχώρι. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με φυσική και ηλεκτρονική παρουσία.

Η Γενική Συνέλευση συζήτησε και ενέκρινε τη μετατροπή της Κοινότητας σε Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών (ΕΚΠ) και τη μεταφορά έδρας της Αίολος Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών στην Κοζάνη. Τις αλλαγές αυτές υπαγόρευσε η πρόσφατη τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που απαγορεύει σε Κοινότητες που ιδρύθηκαν με το Ν 4513/2018, να υλοποιούν έργα ενέργειας. Και επειδή δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε περισσότερες από μία ΕΚΠ, στην ίδια γεωγραφική περιοχή, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της έδρας της Αίολος.

Ο Πρόεδρος της Μινώα κος Γιαννόπουλος, στην τοποθέτησή του, χαρακτήρισε ιδανική την Κοζάνη ως έδρα, μια περιοχή απολιγνιτοποίησης, που διαθέτει πυκνό δίκτυο υψηλής και υπερ-υψηλής τάσης, με σύντομους χρόνους σύνδεσης και εγγύτητα στα εξωτερικά σύνορα της χώρας μας.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας και μέλος του ΔΣ της Μινώα κος Κεγκέρογλου, υπερθεματίζοντας για τις προτεινόμενες αλλαγές, τόνισε ότι οι εξελίξεις τρέχουν τόσο στην πραγματική οικονομία των πόρων της ενέργειας όσο και σε θεσμικό επίπεδο και εμείς σαν Κοινότητα οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε και με τις δύο πραγματικότητες, προκειμένου τα μέλη μας να επωφελούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Τόνισε επίσης, πως με το σύνολο των Κοινοτήτων που έχει ιδρύσει η Μινώα, διαθέτουμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο.

Το δεύτερο θέμα που εγκρίθηκε ήταν η παράταση της μη διανομής πλεονασμάτων έως το έτος 2030, καθώς ο νέος Νόμος 5037/2023 προβλέπει ότι το αποθεματικό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 80% και επομένως κρίνεται ασύμφορη κάθε επένδυση. Επιπλέον, με την απόφαση αυτή, θα έχουμε τη δυνατότητα συμμετοχής σε νέα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το INTERREG, από τα οποία θα εξασφαλίσουμε πόρους, για την μείωση του κόστους λειτουργίας μας.

Με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης, ο κος Γιαννόπουλος ενημέρωσε τα μέλη για την πορεία υλοποίησης των έργων ενεργειακού συμψηφισμού. Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά το 3ο έργο που υλοποιείται στη Δυτική Ελλάδα, βρισκόμαστε σε αναμονή σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ ενώ για το 4ο έργο στη Κρήτη έχουμε λάβει πληρότητα φακέλου και αναμένουμε να λάβουμε όρους σύνδεσης, κάτι το οποίο έπρεπε ήδη να είχε γίνει. Σε ότι αφορά το 5ο και 6ο έργο έχουμε υποβάλλει ενστάσεις και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Μάλιστα στην πρόσφατη συνάντησή του με στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην Αθήνα, ο κος Γιαννόπουλος επισήμανε την ανάγκη να εξαλειφθούν τα εμπόδια που καθυστερούν την υλοποίηση έργων από τις Ενεργειακές Κοινότητες ευρείας λαϊκής βάσης.

Έθεσε επίσης την επιστημονική ομάδα της Μινώα, στη διάθεση της Περιφέρειας και των Δήμων της Κρήτης, προκειμένου να βοηθήσει με την τεχνογνωσία της στην υλοποίηση έργων όπως το Απόλλων ή το έργο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στα πλαίσια των οποίων προβλέπεται είτε η δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων, ανά Περιφέρεια, για παροχή ενέργειας σε ευάλωτους είτε η ανάπτυξη έργων σχετικών με την ενέργεια. Σε αυτό συμφώνησε και ο κος Κεγκέρογλου ο οποίος τόνισε ότι το ενεργειακό κόστος των Δήμων έχει φτάσει σε τέτοια δυσθεώρητα επίπεδα που πλέον δεν αρκούν τα παραδοσιακά μέτρα εξοικονόμησης. Και εκδήλωσε την επιθυμία του για περισσότερα, σταθερότερα και αποτελεσματικότερα βήματα συνεργασίας με τη Μινώα Ενεργειακή.

Από τη μεριά του ο κος Νίκος Ξυλούρης, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Αντιπρόεδρος της Μινώα, τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας, πολλώ δε μάλλον, με την αφορμή προγραμμάτων όπως το Απόλλων, μετέφερε τη στήριξη του Περιφερειάρχη κου Αρναουτάκη και τη δέσμευσή του για συμμετοχή της Περιφέρειας και στις τρεις Ενεργειακές Κοινότητες που λειτουργούν πλέον υπό τη σκέπη της Μινώα Ενεργειακής.

Τέλος, από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει το θέμα της υλοποίησης του έργου Crete Valley που ενσωματώνει πολλές καινοτομίες όχι μόνο σε επίπεδο τεχνολογίας αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας. Μάλιστα το ενδιαφέρον του κοινού αποδείχθηκε ιδιαίτερα ζεστό για το έργο αυτό.

Την έκτακτη Γενική Συνέλευση συντόνισε η ειδική σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης και μέλος του ΔΣ της Μινώα Ενεργειακής, κα Ερμιόνη Γιαλύτη.

en_GBEnglish (UK)