Events

Εγκαινιάστηκε το 2ο έργο ενεργειακού συμψηφισμού

Ημέρα χαράς και ανάτασης ήταν η Κυριακή 22 Οκτωβρίου για τα μέλη και τους φίλους της Μινώα Ενεργειακής. Σε μια λιτή τελετή, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Β’ έργου ενεργειακού συμψηφισμού, που από τις 10 Ιουλίου, τροφοδοτεί με δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια περισσότερες από 250 οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις. Το έργο, ισχύος 1MW, σχεδιάστηκε από τη μελετητική ομάδα της Μινώα Ενεργειακής και κατασκευάστηκε σε άγονη γη, που παραχώρησε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, νοτιοανατολικά του Αρκαλοχωρίου.

Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλά μέλη και φίλοι της Κοινότητας.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Μινώα Ενεργειακής κος Γιαννόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι της Κοινότητας. Ξεδίπλωσε το σχεδιασμό των επόμενων έργων που δρομολογούνται και διαβεβαίωσε για τον ασίγαστο πόθο και την ακατάβλητη διάθεση όλων για δυναμικότερη συνέχεια.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Χαράλαμπος Φραγκιαδάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας κος Φραγκίσκος Παρασύρης, ο οποίος χαρακτήρισε τη Μινώα Ενεργειακή πρότυπο για το πως θα πρέπει να συντελεστεί η ενεργειακή μετάβαση, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κος Νίκος Ξυλούρης ο οποίος μετέφερε την απόλυτη στήριξη του Περιφερειάρχη κου Αρναουτάκη στην Κοινότητα και τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης του ενεργειακού χώρου προς όφελος των Ενεργειακών Κοινοτήτων ευρείας βάσης.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, κο Ζερβό να επισημαίνει την ανάγκη να δοθούν περισσότερα εργαλεία στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να καινοτομήσουν, και να προτείνει τη στενότερη συνεργασία με τη Μινώα Ενεργειακή στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Ο Αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κος Αραβιάκης, με τη σειρά του, επισήμανε τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης και ενθάρρυνε την Κοινότητα να συνεχίσει το έργο της. Ο επερχόμενος Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κος Κεγκέρογλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που εμποδίζουν το έργο των ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης, όπως η Μινώα Ενεργειακή και τόνισε πως χρειάζεται συντονισμένη δράση εντός του Κοινοβουλίου προκειμένου να μην παγιωθεί μια κατάσταση που θα εμποδίσει την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Τέλος ο εκλεγμένος Δήμαρχος Βιάννου κος Μπαριτάκης, μίλησε για το θαύμα που συντελείται από τη σύμπραξη αυτοδιοικητικών και πολιτών και εξέφρασε την ευχή να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που δυσκολεύουν το έργο της Κοινότητας.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, και στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, παραδόθηκαν κάρτες δωρεάν ενέργειας από το Β’ έργο της Μινώα Ενεργειακής, με τις οποίες θα καλυφθούν οι ανάγκες τεσσάρων πολύτεκνων οικογενειών της περιοχής. Δίδεται με τον τρόπο αυτό η ευκαιρία για δωρεάν παροχή ρεύματος για δύο χρόνια, σε ευάλωτα νοικοκυριά, μία δράση σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Κρήτης που στηρίζει το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Είναι εξάλλου ειλημμένη η απόφαση της Μινώα Ενεργειακής να παραχωρεί το 2% της παραγόμενης ενέργειας κάθε σταθμού που κατασκευάζει, για την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων.

Των ομιλιών προηγήθηκε Αγιασμός που τελέστηκε από τον αιδεσιμότατο π. Σπύρο εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου, Βιάννου, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του κκ. Ανδρέα.

Στο προωθούμενο έργο της ενεργειακής κοινότητας από πλευράς Περιφέρειας συμμετέχει ενεργά η ειδική σύμβουλος Ερμιόνη Γιαλύτη η οποία ανέλαβε την παρουσίαση των εγκαινίων.

Μετά τα εγκαίνια του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου ακολούθησε στο Πολύκεντρο της Μητρόπολης, η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των μελών της Κοινότητας.

 

en_GBEnglish (UK)