Crete Valley News

Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων μίλησε ο πρόεδρος της Μινώα Ενεργειακής κος Γιαννόπουλος

Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων μίλησε ο πρόεδρος της Μινώα Ενεργειακής κος Γιαννόπουλος.

Τη συνεδρίαση της 22ας Απριλίου απασχόλησε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε τομείς μεταξύ των οποίων και η ενεργειακή ασφάλεια.

Με λόγο μεστό και τεκμηριωμένο και εκπροσωπώντας όχι μόνο τη μεγαλύτερη ενεργειακή κοινότητα της χώρας τη Μινώα Ενεργειακή, αλλά και το δίκτυο “ΔΕΣΜΗ” που περιλαμβάνει όλες τις πραγματικές κοινότητες ευρείας βάσης, ο κος Γιαννόπουλος ανέδειξε τις στρεβλώσεις του νομοθετικού πλαισίου και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωσή του.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, των πολύτεκνων οικογενειών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν προέκταση της οικογένειας, αλλά και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας που αν και υπάρχει, δύσκολα εντοπίζεται και καταγράφεται.

Στις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων η προτεραιότητα στη λήψη όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ για τα έργα των Ενεργειακών Κοινοτήτων, η στήριξη στην υλοποίηση των σχεδίων ενεργειακής μετάβασης των Δήμων και η διευκόλυνση από την πλευρά της Πολιτείας στην ολοκλήρωση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στα οποία οι Ενεργειακές Κοινότητες συμμετέχουν, διοχετεύοντας ευρωπαϊκούς πόρους στην τοπική οικονομία.

Τέλος, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των πραγματικών Ενεργειακών Κοινοτήτων και ζήτησε την καθιέρωση του όρου “Ανοιχτές Ενεργειακές Κοινότητες Ευρείας Βάσης”.

Η Μινώα Ενεργειακή θα συνεχίσει να στηρίζει το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, από όποιο βήμα της δίδεται, γιατί θεωρεί πως αποτελεί το ασφαλέστερο όχημα στη δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και παγκόσμια.

Δείτε την αρχική τοποθέτηση του κου Γιαννόπουλου εδώ https://youtu.be/eY4TWAB7HlQ
και τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις των βουλευτών εδώ https://youtu.be/OAvB3dvjRC8

en_GBEnglish (UK)