News

Η συνέντευξη του Προέδρου της Μινώα Ενεργειακής Χαράλαμπου Γιαννόπουλου στο Ράδιο Κρήτης και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη στις 21/11/2023

Στη φιλόξενη εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη στο Ράδιο Κρήτη μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Μινώα Ενεργειακής Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.

Σε αυτήν ο κος Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία λειτουργίας των δύο πρώτων ΦΒ σταθμών, από τα οποία συμψηφίζουν 350 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα περισσότερα από όλες μαζί τις ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα, αλλά και για τους επόμενους δύο που είναι σε φάση υλοποίησης, οι οποίοι θα αυξήσουν στις 600 τις συνδεδεμένες παροχές ρεύματος.

Μίλησε για την αναγκαιότητα δίκαιης κατανομής του ενεργειακού χώρου της Κρήτης, προκειμένου να ωφεληθούν πρώτα οι πολίτες του νησιού, και ζήτησε για άλλη μια φορά από τους τοπικούς πολιτικούς και εκπροσώπους φορέων, να στηρίξουν το σχετικό ψήφισμα της ΓΣ των μελών της Κοινότητας. Παράλληλα όμως τόνισε πως, η μαζική συμμετοχή των πολιτών σε ενεργειακές κοινότητες ευρείας λαϊκής βάσης, όπως η Μινώα Ενεργειακή, θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων στο θέμα αυτό, όπως και σε πολλά άλλα, που απορρέουν από τις στρεβλώσεις του νόμου.

Όπως για παράδειγμα εκείνη που επιδοτεί ενεργειακά μόνο όσους έχουν ιδιόκτητη κατοικία, ενώ θα έπρεπε να επιδοτεί τη συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες όσων μένουν σε διαμερίσματα, μιας και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν άλλη επιλογή, αφού δεν διαθέτουν ιδιόκτητους χώρους για να αναπτύξουν ΦΒ σταθμούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα έργα, με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που υλοποιεί η Κοινότητα, μέσω των οποίων θα διατεθούν σε περιοχές της Κρήτης σημαντικότατα ποσά και τα οποία θα παράξουν απτά αποτελέσματα με άμεσους ωφελούμενους νοικοκυριά και δημόσιες δομές της Κρήτης.

Τέλος, τόνισε για άλλη μια φορά τον κοινωνικό χαρακτήρα της Μινώα Ενεργειακής, και πως αυτός εκδηλώνεται μέσα από τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, των πολύτεκνων αλλά και των μικρών τοπικών κοινωνιών που απειλούνται με ερημοποίηση.

Όσες και όσοι δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν ζωντανά τη συνέντευξη, έχουν την ευκαιρία να την ακούσουν από το κανάλι της Κοινότητας στο YouTube στο link: https://youtu.be/awOEGgh4bBs

en_GBEnglish (UK)