Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 26ης Ιανουαρίου, συνάντηση στελεχών της Μινώα Ενεργειακής με το Δήμαρχο Χερσονήσου κ Ζαχαρία Δοξαστάκη.

Η συζήτηση εστίασε στη στήριξη της προσπάθειάς μας, για ενεργειακή δικαιοσύνη και δημοκρατία στην Κρήτη, με τη συμμετοχή του Δήμου Χερσονήσου στη Μινώα Ενεργειακή, αλλά και στις δυνατότητες υποστήριξης του Δήμου από την Κοινότητά μας.

Πιο συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η Κοινότητά μας να εκπονήσει μία μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης μιας δημοτικής υποδομής που θα μας υποδείξει ο Δήμος, η οποία θα είναι πλήρης και έτοιμη προς υλοποίηση, δηλαδή σε επίπεδο οριστικής μελέτης εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου. Το κόστος της μελέτης θα καλυφθεί από το Ευρωπαϊκό Έργο Life Local Ownership Of Power (Life LOOP) στο οποίο συμμετέχει η Μινώα Ενεργειακή.

Επίσης, τα στελέχη της Μινώα δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους, σε περίπτωση που χρειαστεί, να ενημερώσουν σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο και τις υπηρεσίες του Δήμου, τόσο για το εν λόγω έργο, όσο και για άλλα έργα στο μέλλον.

Από τη μεριά του ο κος Δοξαστάκης δήλωσε την πρόθεσή του να ενταχθεί ο Δήμος Χερσονήσου στη Μινώα Ενεργειακή και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο των επόμενων έργων μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο κ. Δοξαστάκη για τη θερμή και ευγενική διάθεση με την οποία μας υποδέχτηκε, όπως και για τη δεκτικότητα και το ανεπιτήδευτο ενδιαφέρον του στις προτάσεις μας, τα οποία μας αφήνουν τις καλύτερες προσδοκίες για μία άριστη μεταξύ μας αλληλοϋποστήριξη, με κοινό στόχο την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους και την επίτευξη της ενεργειακής δημοκρατίας στον τόπο μας

Για τις δυνατότητες αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου της Κρήτης, από τους ίδιους τους πολίτες της, μίλησαν ο πρόεδρος της Μινώα Ενεργειακής Χαράλαμπος Γιαννόπουλος και ο τεχνικός της σύμβουλος Γιώργος Βισκαδούρος, στην εκπομπή Επίκεντρο με οικοδεσπότη το κο Κουρκουλό, στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν την ιδανική επιλογή για τους πολίτες που θέλουν να έχουν τη δική τους ενέργεια και να μην εξαρτώνται από κανέναν πάροχο.

Μέσα από το ισότιμο και συνεργατικό τους σχήμα, δίδουν τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να παράξουν την ενέργεια που χρειάζονται στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους, με μικρό κόστος και χωρίς να απαιτείται εξοπλισμός ή τεχνογνωσία από την πλευρά τους.

Δείτε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο κανάλι τις Μινώα Ενεργειακής στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=skDSNzpoimw

Στον Αθερινόλακκο, η κοιλάδα πράσινου υδρογόνου που αναπτύσσεται από την εταιρία EUNICE, θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 300-500 τόνων υδρογόνου ετησίως, αξιοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια από κοντινό φωτοβολταϊκό σταθμό αποκλειστικής χρήσης. Το παραγόμενο υδρογόνο θα αυξήσει τη διαθέσιμη ενέργεια και θα καλύψει την αυξημένη ενεργειακή ζήτηση του νησιού κατά τη θερινή περίοδο. Η περίσσεια ενέργειας, θα επιτρέψει την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης, γεγονός που θα συμβάλει στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Ένας κρίσιμος παράγοντας για τη βιωσιμότητα μιας εγκατάστασης παραγωγής πράσινου υδρογόνου, είναι η αύξηση του συντελεστή χωρητικότητας του συστήματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αυξάνοντας τις ώρες λειτουργίας πλήρους φορτίου, μειώνοντας έτσι το κόστος επένδυσης. Από την άλλη, η αύξηση της χρήσης πράσινου υδρογόνου στο νησί της Κρήτης, θα φέρει ενεργειακή ασφάλεια, θα εξομαλύνει τις αναντιστοιχίες μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, λόγω της αυξημένης εποχικής ζήτησης, και θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για να επιτευχθούν τα προαναφερθέντα, πρέπει να εξασφαλιστεί σταθερή ζήτηση από τους τελικούς χρήστες.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του έργου είναι η αύξηση της ζήτησης του πράσινου υδρογόνου που παράγεται στον Αθερινόλακκο. Μία από τις δράσεις για το σκοπό αυτό, είναι η χρήση λεωφορείων που λειτουργούν με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, αποδεικνύοντας παράλληλα και τη σημασία του στον τομέα των μεταφορών. Επίσης το υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί στη συνδυασμένη παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας για τα κοντινά χωριά. Τέλος, ένα μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα αξιοποιηθεί στην τροφοδοσία πέντε φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτούν το σύστημα διανομής, όταν αυτά δεν κινούνται.

Οι παραπάνω δράσεις, αναμένεται να αποδείξουν στην πράξη τα πλεονεκτήματα του πράσινου υδρογόνου ως καύσιμου σε όλες τις δραστηριότητες που απαιτούν ενέργεια, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω υιοθέτησή του από τους κατοίκους του νησιού.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει ένα πραγματικό και πλήρως λειτουργικό παράδειγμα Κοιλάδας Ανανεώσιμης Ενέργειας στο νησί της Κρήτης, συνδυάζοντας ΤΠΕ τεχνολογίες αιχμής (Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Τεχνητή Νοημοσύνη, Blockchain, Augmented Reality) με καινοτόμες κοινωνικές διαδικασίες για την από κοινού συμμετοχή στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υιοθέτηση των υποδομών του έργου. Έμφαση θα δοθεί στη μετάβαση από ένα κεντρικοποιημένο σενάριο χρήσης άνθρακα σε ένα αποκεντρωμένο πεδίο ανανεώσιμης ενέργειας και χαμηλών εκπομπών ρύπων το οποίο θα εξασφαλίσει τις ενεργειακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας σε ετήσια βάση, αξιοποιώντας πολλαπλές ανανεώσιμες πηγές (ηλιακή και αιολική ενέργεια, γεωθερμία, βιομάζα, βιοαέριο, υδρογόνο) για την ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση και την κίνηση των πολιτών.

Ο παραπάνω στρατηγικός στόχος, Εξειδικεύεται σε επτά επιμέρους μετρήσιμους, ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους:

  1. Να στήσει ένα ζωντανό εργαστήριο μιας Κοιλάδας Ανανεώσιμης Ενέργειας στην Κρήτη, χρησιμοποιώντας μεθοδολογίες κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και καινοτόμα, πολυεπίπεδα μοντέλα διακυβέρνησης, προκειμένου να καταστήσει το έργο εφικτό, σε ότι αφορά τη διαχείρισή του, την οικονομική του βιωσιμότητα και τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν.
  2. Να δημιουργήσει εργαλεία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τεχνικών θεμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταγραφή των κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δημιουργία της Κοιλάδας Ανανεώσιμης Ενέργειας.
  3. Να αναπτύξει εργαλεία για τον ασφαλή, αξιόπιστο, και συμμετοχικό διαμοιρασμό των δεδομένων, σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές ψηφιακών πλατφορμών διαμοιρασμού ενεργειακών δεδομένων (Energy Data Space)
  4. Να αξιοποιήσει τεχνολογίες αιχμής (λ.χ. τεχνητή νοημοσύνη), εικονικές αναπαραστάσεις (ψηφιακά δίδυμα), ευέλικτες υπηρεσίες μοντελοποίησης και εφαρμογές που αξιοποιούν δεδομένα από διάφορες πηγές, για την διασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας, της ορθής διαχείρισης και της ανθεκτικότητας των ενεργειακών υποδομών, καθώς και της ενεργής συμμετοχής των καταναλωτών στη χρήση της ενέργειας (λ.χ. επιλογή κατάλληλης πηγής ενέργειας, προσαρμογή του πλάνου κατανάλωσης)
  5. Να παρουσιάσει και να επαληθεύσει τις ενεργειακές λύσεις της Κοιλάδας, φέρνοντας μαζί διαφορετικές αποκεντρωμένες πηγές ενέργειας (ηλιακή και αιολική ενέργεια, γεωθερμία, βιομάζα, βιοαέριο, υδρογόνο), σε περιοχές με διαφορετικό κλίμα, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία και τη συμμετοχή διαφορετικών ενδιαφερομένων (διαχειριστές δικτύου, ενεργειακές κοινότητες, τοπικών και περιφερειακών αρχών, τοπικών επιχειρήσεων, τοπικών κατοίκων)
  6. Να ορίσει, επαληθεύσει και αντιγράψει εύρωστα επιχειρηματικά μοντέλα σε όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας, δίνοντας έμφαση στη συμπεριληπτική και οικονομικά εφικτή πρόσβαση των πολιτών στην ενέργεια.
  7. Να διευκολύνει την ανάπτυξη Κοιλάδων Ανανεώσιμης Ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του έργου και αναπτύσσοντας τις απαιτούμενες δεξιότητες των ενδιαφερομένων. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αποτελεσματική διάδοση της τεχνογνωσίας που θα αποκομισθεί και οι συνέργειες με άλλες σχετικές πρωτοβουλίες και έργα στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τόσο τα αναμενώμενα οφελη του έργου, όσο και ο αντίκτυπός του σε βάθος χρόνου. Ένα σύνολο από μετρήσιμους δείκτες απόδοσης, ορίζουν την επιτυχία εκτέλεσης του έργου σε διάφορους τομείς, και παράλληλα αποτελούν οδηγό της ομάδας υλοποίησης.

Τα αναμενώμενα φέλη είναι:

  1. Η συμβολή στην υλοποίηση της πρότασης REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ έως το 2050.
  2. Η ενίσχυση της ανάπτυξης τοπικών και περιφερειακών συστημάτων για την ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση και τη χρήση καυσίμου, καθώς και η συμβολή στην υιοθέτηση τέτοιων λύσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
  3. Η δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας, που συνδέονται με τοπικές ή περιφερειακές αλυσίδες αξίας των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης τοπικών κοινοτήτων στις περιφέρειες της Ευρώπης
  4. Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, στα κράτη μέλη της ΕΕ και τις Συνδεδεμένες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες και μελλοντικές κλιματικές συνθήκες.
  5. H ενίσχυση της ετοιμότητας, της αξιοπιστίας, της απόδοσης και της οικονομικής προσιτότητας, των τοπικών ή περιφερειακών συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην Ευρώπη

Σε ότι αφορά τον αντίκτυπο του έργου σε βάθος χρόνου:

  1. Η ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης, ως παγκόσμια ηγέτιδα, σε προσιτές, ασφαλείς και βιώσιμες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  2. Οι αποτελεσματικότερες προσεγγίσεις στη διαχείριση έξυπνων και ασφαλών στον κυβερνοχώρο ενεργειακών δικτύων και στη βελτιστοποίηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ παραγωγών, καταναλωτών, δικτύων, υποδομών και φορέων

Η κοινοπραξία του έργου αριθμεί περισσότερα από σαράντα μέλη από δέκα χώρες, που εκπροσωπούν μια πλειάδα επιστημονικών και επαγγελματικών τομέων. Κοινά τους χαρακτηριστικά η επιστημονική τους επάρκεια, η ισχυρή τεχνογνωσία, η σημαντική δικτύωση και το κοινωνικό πρόσημο των έργων που αναλαμβάνουν. Ακολουθεί η λίστα των μελών.

Αρ

Όνομα συμμετέχοντα οργανισμού

Σύντομη ονομασία

Χώρα

Ρόλος

1

Institute of Communication and Computer Systems

ICCS

Ελλάδα

Πάροχοι τεχνολογίας (διαλειτουργικότητα, κοινή χρήση δεδομένων, διαχείριση ενέργειας, Digital Twin, λειτουργία και προγραμματισμός δικτύου)

2

Centre for Research and Technology-Hellas

CERTH

Ελλάδα

3

Fundación CARTIF (CARTIF Technology Center)

CARTIF

Ισπανία

4

INESC TEC – Institute for Systems and Computer Engineering, Technology and Science

INESC TEC

Πορτογαλία

5

University of Jaén

UJA

Ισπανία

6

European Dynamics Luxembourg SA

ED

Λουξεμβούργο

7

COMSENSUS D.O.O.

COMS

Σλοβενία

8

RWTH Aachen University

RWTH

Γερμανία

9

Électricité de France

EDF

Γαλλία

10

Electric Power Research Institute Europe DAC

EPRI

Ιρλανδία

11

ONE TEAM SRL

ONETEAM

Ιταλία

12

HOLISTIC IKE

HOL

Ελλάδα

Πάροχοι τεχνολογίας για ΑΠΕ, υδρογόνο, αποθήκευση και ψηφιακές λύσεις (V2G, έξυπνα σπίτια)

13

PARITY PLATFORM IKE

PARITY

Ελλάδα

14

ENDEF Engineering SL

ENDEF

Ισπανία

15

Hellenic Mediterranean University

HMU

Ελλάδα

16

e-Synergy Private Capital Company

SYNERGY

Ελλάδα

17

Samsoe Energy Academy

SAMSOE

Δανία

18

PLANENERGI FOND

PLAN

Δανία

19

SyChem SA

SYCHEM

Ελλάδα

20

Solmar

SOLMAR

Ελλάδα

21

Region of Crete (KRITI)

RoC

Ελλάδα

Περιφερειακή αρχή

22

Minoan Energy Community

MINOAN

Ελλάδα

Ενεργειακή κοινότητα

23

EUNICE Laboratories Monoprosopi Anonymi Etaireia

EUNICE

Ελλάδα

Ενεργειακή ομάδα (H2)

24

Independent Power System Operator

IPTO

Ελλάδα

Διαχειριστές ενεργειακών δικτύων

25

Hellenic Electricity Distribution Network Operator Greek

HEDNO

Ελλάδα

26

Hellenic Gas Transmission System Operator S.A.

DESFA

Ελλάδα

27

Hellenic Energy Exchange S.A.

HEnEx

Ελλάδα

Αγορά ενέργειας

28

Regulatory Authority for Energy

RAE

Ελλάδα

Ρυθμιστική αρχή

29

MOL TEIC – Dingle Hub

DINGLE HUB

Ιρλανδία

Κοινότητες ακολούθων (FOL-COMs)

30

ASM Terni Spa

ASM

Ιταλία

31

EMOTION SRL

EMOTION

Ιταλία

32

Capwatt Services S.A.

CAPWATT

Πορτογαλία

33

XKW Consulting and Engineering

XKW

Πορτογαλία

34

Graciólica Lda

GRACIÓLICA

Πορτογαλία

35

European Federation of Agencies & Regions for Energy & Environment

FEDARENE

Βέλγιο

Ευρωπαϊκά δίκτυα (Energy Communities Repository, Covenant of Mayors, κ.λπ.)

36

ICLEI Europasekretariat GmbH

ICLEI

Γερμανία

37

Conference of Peripheral Maritime Regions

CPMR

Γαλλία

38

Fondazione ICONS

ICONS

Ιταλία

Contact

39

B.A.U.M. Consult GMBH

BAUM

Γερμανία

Δικτύωση (BRIDGE)

40

DELOITTE LIMITED

DELOITTE

Κύπρος

Επιχειρηματική μοντελοποίηση

41

Zentrum für Soziale Innovation GMBH

ZSI

Αυστρία

Κοινωνικό πλαίσιο

 

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου, με συντονιστή το Ινστιτούτο Επικοινωνιών & Συστημάτων Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ICCS).

Τις ημέρες που ακολούθησαν της εναρκτήριας συνάντησης, η επιστημονική ομάδα της Μινώα Ενεργειακής πραγματοποίησε σειρά επαφών με τους τοπικούς φορείς των τεσσάρων ωφελούμενων περιοχών της Κρήτης, προκειμένου αφενός να ενημερώσει για τα οφέλη και τις καινοτομίες του έργου, αφετέρου για να εξασφαλίσει τη συνεργασία και υποστήριξη σε θέματα αδειοδότησης και χωροθέτησης των εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, η Κοινότητα, συνέστησε την ομάδα έργου, μοίρασε ρόλους και αρμοδιότητες και προχώρησε στην ανάλυση απαιτήσεων και τις προκαταρκτικές μελέτες υλοποίησης των επιμέρους έργων, για τις περιοχές αρμοδιότητάς της.

Τον Ιανουάριο του 2024, πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συναντήσεις των επιστημονικών και μελετητικών ομάδων όλων των εταίρων που εμπλέκονται στην υλοποίηση των έργων, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των τεχνητών απαιτήσεων και τη διαμόρφωση συναντίληψης των λεπτομερειών υλοποίησης.

Το τρέχων διάστημα, κάθε μελετητική ομάδα προχωρά στην ωρίμανση των σχεδίων υλοποίησης, που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν τη διαστασιολόγηση, την κοστολόγηση αλλά και τους χρόνους απόσβεσης, σε διαφορετικές παραμετροποιήσεις των ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Σκοπός του Ευρωπαϊκού έργου WENDY είναι να αντιστρέψει την αρνητική προδιάθεση των τοπικών κοινωνιών, έναντι της αιολικής ενέργειας, μέσω της προώθησης της κοινωνικής ιδιοκτησίας και της ενθάρρυνσης της συμμετοχής πολιτών και τοπικών φορέων, στη διαδικασία παραγωγής.

Στο έργο συμμετέχουν έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία και Ελλάδα – που εκπροσωπούνται από εννέα φορείς: APPA Renewables, Copenhagen Business School, Enel Green Power, Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, Circe Foundation, Marin Energi Testsenter, Q-Plan International Advisors, Stiftelsen Norsk Institutt for Naturforskning NINA και White Research.

Το WENDY, αξιοποιεί μια πολυκριτήρια ανάλυση για τον εντοπισμό των τεχνικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων, που αυξάνουν την κοινωνική αποδοχή της αιολικής ενέργειας.

Τοπικές δράσεις πραγματοποιούνται για την ενημέρωση και κατανόηση του θέματος από τους πολίτες, ενώ η Πλατφόρμα Ανταλλαγής Γνώσης που θα αναπτυχθεί, θα βοηθήσει ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν καινοτόμες τεχνολογίες.

Το WENDY θα επαληθεύσει τις λύσεις που προτείνει μέσα από τέσσερις μελέτες περίπτωσης και δέκα, συνολικά, αιολικά έργα.

Ένα από αυτά, είναι το αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται στα Αστερούσια Όρη της Κρήτης. Θα αποτελείται από 4 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 12 MW. Η τοποθεσία έχει επιλεγεί προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί, οποιαδήποτε πιθανή επίδραση στο φυσικό περιβάλλον ή στις υπάρχουσες ανθρώπινες δραστηριότητες. Ωστόσο, η τοποθεσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές συγκρούσεις, γεγονός που καθιστά την κοινωνική αποδοχή ως μια μεγάλη πρόκληση.

Για το λόγο αυτό, το έργο στοχεύει στη θετική και αποτελεσματική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, πράγμα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και λειτουργία του αιολικού έργου.

Η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, θα διερευνήσει την εφαρμογή των αποτελεσμάτων του WENDY, σε ένα ή δύο ακόμη νησιά, εκτός από την Κρήτη. Ένα από αυτά είναι η περίπτωση της Σίφνου, ενός από τα έξι πιλοτικά νησιά της πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ», όπου εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ανησυχίες κοινωνικής αποδοχής, που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και την αισθητική του νησιού.

 

Posts pagination

en_GBEnglish (UK)